Αν και τα σκυλιά έχουν τη φήμη των πιο παιχνιδιάρικων κατοικίδιων, η αλήθεια είναι ότι σίγουρα και οι γάτες απολαμβάνουν την ώρα του παιχνιδιού… και με το παραπάνω. Βέβαια, αν είσαι και εσύ γατο-γονιός, θα γνωρίζεις ότι όσο γρήγορα ενθουσιάζονται με το νέο τους παιχνίδι, άλλο τόσο γρήγορα το βαριούνται αφού πρόκειται για πολύ έξυπνα και περίεργα ζώα.

Ειδικά τα γατάκια που ζουν μέσα στο σπίτι είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην πλήξη εάν δεν λαμβάνουν επαρκή πνευματική διέγερση και σωματική άσκηση.

Εν ολίγοις, οι τρυφερές γατούλες μπορούν να μετατραπούν σε γάτες από την κόλαση χωρίς τακτική προσοχή και τον κατάλληλο χρόνο παιχνιδιού.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για να τους δώσεις την παιδική χαρά των ονείρων τους.

Δεν χάνεις τίποτα λοιπόν να δοκιμάσεις πέντε απλά, αλλά κορυφαία στο είδος τους, homemade κολπάκια, με πράγματα που έχουμε όλοι στο σπίτι, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το σαλόνι σου σε cat paradise άσκησης και παιχνιδιού και να κρατήσουν τη γάτα σου απασχολημένη για ώρες!

Λοιπόν, ιδού..

1. Χαρτόκουτο

Κλασσικό, αγαπημένο και το κυριότερο… πανεύκολο! Πάρε μια άδεια κούτα, άνοιξε μια τρύπα για πόρτα -άφησε μέσα ένα παλιό μπλουζάκι σου- και προέτρεψε τη γάτα σου να το εξερευνήσει.

Το χαρτόκουτο μπορεί να γίνει εύκολα η νέα, αγαπημένη της κρυψώνα, μιας και προσφέρει ιδανική μόνωση για έναν απολαυστικό ύπνο, διατηρεί την σωστή θερμοκρασία ενώ παράλληλα την κάνει να αισθάνεται προστατευμένη!

2. Φύλλα δέντρων

Μπορεί να μην το είχες σκεφτεί, αλλά και τα φύλλα των δέντρων αποτελούν ένα τέλειο παιχνίδι για το κατοικίδιο σου. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια επαφή με τον έξω κόσμο, που και την έχει ανάγκη και θα την απολαύσει με την ψυχή της.

Μάζεψε λοιπόν μερικά πεσμένα φύλλα από τον κήπο σου ή τη βεράντα σου, τοποθέτησέ τα μέσα στο χαρτόκουτό και άφησε τη γάτα σου να διασκεδάσει με ένα παιχνίδι που μυρίζει… φύση!

3. Φελλοί από κρασί

Αν το πίνεις το ποτηράκι σου θυμήσου να φυλάξεις το φελλό από το κρασί. Πρώτα μαλάκωσέ τον βράζοντας τον λίγο και στη συνέχεια με λίγη φαντασία θα φτιάξεις το τέλειο παιχνίδι για τη γάτα σου!

Μπορείς να κάνεις μια τρύπα και να περάσεις ένα κορδόνι, να κολλήσεις μερικά φτερά ή ότι άλλο σκεφτείς! Μόλις της το δώσεις θα καταλάβεις τι σημαίνει ενθουσιασμός! Μόνο περίμενε να στεγνώσει καλά!

4. Μπαλάκια του τένις ή από αλουμινόχαρτο

Φυσικά, τα μπαλάκια του τένις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας. Εάν τυχαίνει να έχεις κάποια στο σπίτι σου, δοκίμασε να τα δανείσεις (ή, για να είμαστε ρεαλιστές, να τα χαρίσεις!) στη γάτα σου.

Ο λόγος είναι απλός: η γρήγορη κίνηση της μπάλας προς διαφορετικές κατευθύνσεις κάθε φορά, προκαλεί το ενδιαφέρον και ξεσηκώνει για παιχνίδι και την πιο «τεμπέλα» γάτα.  

Επιπλέον, όντας ευκίνητα και στο κατάλληλο μέγεθος (περίπου σαν ένα κορόμηλο), δεν υπάρχει περίπτωση να τη χτυπήσουν αλλά ούτε και εκείνη να τα καταπιεί. Αν πάλι δεν έχεις, φτιάξε μια μπαλίτσα από αλουμινόχαρτο και πίστεψέ μας… θα ξετρελαθεί!

5. Τρύπησε το τάπερ

Και για το τέλος, αν έχεις ένα παλιό τάπερ μην το πετάξεις. Κάνε 2 ή 3 τρύπες στο καπάκι – σε μέγεθος που να χωράει το ποδαράκι της γάτας σου και βάλε μέσα 2-3 μικρά μπαλάκια. Αυτό το παιχνίδι θα την κρατήσει για αρκετή ώρα απασχολημένη! Ίσως στην αρχή χρειαστεί να το κουνήσεις λίγο για δει τα αγαπημένα της μπαλάκια μέσα!

Τέλος, είναι σημαντικό, από την στιγμή που έχεις επιλέξει να μοιραστείς το χώρο σου με μια γάτα, να της δώσεις την απαραίτητη άνεση για να κινηθεί!

Παραχώρησέ της το χώρο να τρέξει σαν το μικρό “άγριο” ζωάκι που είναι, δώσε της παιχνίδια για να εξασκήσει τις δεξιότητές της π.χ. κυνήγι έτσι ώστε να περνάει ευχάριστα την ώρα της! It takes two to tango… λένε!

Προσοχή: Απομάκρυνε τα παιχνίδια που ελλοχεύουν κινδύνους για τη γάτα σου το βράδυ! Οποιοδήποτε παιχνίδι αποτελείται από μικρά κομμάτια, μπορεί να γίνει εξαιρετικά απειλητικό για τη ζωή του αιλουροειδούς σου.

Επιπλέον, είναι σημαντικός ο τακτικός καθαρισμός των παιχνιδιών για την ελαχιστοποίηση των μικροβίων στο χώρο σου.