Η εξερεύνηση μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα με δυο τροχούς είναι πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία και προσφέρει απίστευτη αίσθηση ελευθερίας.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες διαδρομές με ποδήλατο που πραγματικά αξίζουν το κόπο και θα σου δώσουν το κίνητρο να βάλεις το κράνος σου!

1. Ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Κι όταν λέμε κέντρο, πιο κεντρικά δεν γίνεται! Μοναστηράκι, Πλάκα, Αναφιώτικα, Αεροπαγίτου, Φιλοπάππου, Θησείο μέχρι… Κεραμεικό – μια διαδρομή ιστορική με θέα ασυναγώνιστη, που ακόμα και οι τουρίστες της Αθήνας την κατατάσσουν ανάμεσα στις καλύτερες με ποδήλατο στον πλανήτη!

Ο δρόμος είναι ασφαλής, με πεζοδρόμηση και χωρίς πολλές ανηφόρες, αλλά ακόμα καλύτερη είναι θέα της Ακρόπολης και των γύρω αρχαιολογικών χώρων, που θα σου θυμίσουν ότι ζεις σε μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου!

2. Κτήμα Άλσος Συγγρού

Πηγή φωτογραφίας: https://dasosygrou.gr/

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θελήσεις, το άλσος του κτήματος Συγγρού είναι ιδανική επιλογή για ποδήλατο στην Αθήνα. Μέσα στα καταπράσινα μονοπάτια και με κυκλικές διαδρομές λιγότερο ή περισσότερο απαιτητικές, ένας ποδηλάτης οποιουδήποτε «τύπου» μπορεί να απολαύσει από μια απλή βόλτα μέχρι και προπόνηση αγωνιστικών προδιαγραφών, παρακαλώ!

3. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πηγή φωτογραφίας: https://www.snfcc.org/podilata

Το δημοφιλές Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φαίνεται πως έχει αναδειχθεί τόπος συνάντησης, όχι μόνο πολιτιστικής, αλλά και αθλητικής, αφού πρόκειται για τον κατεξοχήν αγαπημένο προορισμό όλων των ποδηλατών!

Στον ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο αναψυχής περιμετρικά του, μπορείς να κάνεις ποδήλατο, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ ο ευρωπαϊκός αέρας και ο minimal χαρακτήρας του κτιρίου θα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά…

4. Τατόι

Πηγή φωτογραφίας: https://www.tatoi.org/fysi/

Εδώ θα νιώσεις σαν να ποδηλατείς σε κάποιο ορεινό παραμυθένιο μέρος! Τα πρώην βασιλικά κτήματα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, με το καταπράσινο περιβάλλον, τα υπεραιωνόβια δέντρα και τα λιβάδια, περιλαμβάνουν διαδρομές ποικίλης δυσκολίας.

Η χαρτογραφημένη ποδηλατική διαδρομή (30 χλμ.), ικανοποιεί τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ποδηλάτες που προτιμούν μια εύκολη και χαλαρή βόλτα.

5. Λίμνη Μαραθώνα

Πηγή φωτογραφίας: https://www.iefimerida.gr/

Το εθνικό πάρκο του Μαραθώνα προσφέρει μοναδικές διαδρομές, τόσο στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο πλάι στη λίμνη όσο και μέσα από το δάσος. Η «κανονική» διαδρομή ξεκινάει από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Στεφάνου και καταλήγει πάλι εκεί.

Βέβαια, εάν βρίσκεσαι στα πρώτα σου «ποδηλατικά βήματα», ο γύρος ολόκληρης της λίμνης, ίσως σου φανεί άθλος, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο αν σκεφτείς ότι μερικά χιλιόμετρα αργότερα θα φτάσεις στο χωριό -μέσα από το φαράγγι- για να καταλήξεις σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα. Εμ, τα αγαθά κόποις κτώνται!