Και ναι λοιπόν! Ήρθε η στιγμή που βλέπεις το σχέδιο που πάντα επιθυμούσες «κεντημένο» πάνω στο σώμα σου! Και με γειά σου!

Η δουλειά του tattoo artist που εμπιστεύτηκες μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά η δική σου μόλις τώρα ξεκινά…

Το καινούριο σου τατουάζ χρειάζεται προσοχή, προστασία και φροντίδα, κυρίως τις πρώτες κρίσιμες δύο εβδομάδες.

Μην ανησυχείς όμως! Είμαστε εμείς εδώ να σε βοηθήσουμε ώστε, με 5 απλά βήματα, να το περιποιηθείς σωστά προκειμένου να το απολαύσεις αμέριμνος/η για την υπόλοιπη ζωή σου!

1. Μην αφαιρέσεις την μεμβράνη

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή τη στιγμή, το σημείο του τατουάζ σου είναι καλυμμένο με μια μεμβράνη, την οποία ο καλλιτέχνης θα σε συμβούλευσε να διατηρήσεις για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Και πολύ σωστά έκανε, καθώς η μεμβράνη λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα για την ανοιχτή πληγή σου, που είναι τώρα ευαίσθητη κι ευάλωτη σε κάθε είδους μόλυνση.

Και θυμήσου πως όταν την αφαιρέσεις, δεν πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσεις. Αν θέλεις να ξανακαλύψεις το νωπό σχέδιο, κάν’το με μια καινούρια, καθαρή μεμβράνη!

2. Το σωστό & συχνό πλύσιμο είναι απαραίτητο

Το σωστό πλύσιμο του τατουάζ σου δεν περιλαμβάνει μόνο το σχέδιο αλλά και τα χέρια σου!

Γι’ αυτό, πριν από κάθε επαφή με το καινούριο σου απόκτημα χρησιμοποίησε ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να περιορίσεις τις πιθανότητες μόλυνσης.

Στη συνέχεια, πλύνε προσεκτικά το τατουάζ με χλιαρό νερό και σκούπισέ το με ελαφριές, ταμποναριστές κινήσεις με μια καθαρή στεγνή πετσέτα.

Το πρώτο διάστημα καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία περίπου 3-5 φορές τη μέρα.

3. Χρησιμοποίησε κρέμα ενυδάτωσης & ανάπλασης

Τόσο η ενυδάτωση όσο και η ανάπλαση είναι καθοριστικές για την εξέλιξη κάθε «φρέσκου» τατουάζ, γιατί εκτός από την ανακούφιση που προσφέρουν στο ερεθισμένο δέρμα, συμβάλλουν και στην επούλωση της πληγής και την διατήρηση του τατουάζ στον χρόνο.

Εφαρμόζοντας, λοιπόν, ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας (ή κρέμας που θα σου έχει προτείνει ο tattoo artist σου), θα είσαι σίγουρος/η πως το δέρμα σου δεν θα είναι ξηρό ή να σου προκαλεί φαγούρα γύρω από την περιοχή.

Άπλωσε τη όσο πιο συχνά γίνεται ή όποτε νιώθεις ότι έχει στεγνώσει κατά τη διάρκεια της μέρας, μέχρι να επουλωθεί τελείως η πληγή.

4. Μην ξύνεις το τατουάζ

Όταν το νέο σου τατουάζ θα αρχίσει (επιτέλους!) να επουλώνεται, το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα έχεις φαγούρα και ξεφλούδισμα στο σημείο που το «χτύπησες».

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ξύσεις το σημείο ή να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το ξεφλουδισμένο δέρμα με το χέρι σου, μην το κάνεις!

Μπορεί να τραυματίσεις, να μολύνεις ή να χαλάσεις το σχήμα του. Άσε τα ξεφλουδισμένα κομμάτια να πέσουν από μόνα τους, στην ώρα τους!

Extra tip: Αν η φαγούρα δεν υποχωρεί και πρέπει κάπως να ανακουφιστείς, “χτύπα” το δέρμα πάνω και γύρω από την περιοχή του σχεδίου, όπως θα έπραττες (πανέξυπνα!) εάν δεν λειτουργούσε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης σου.

5. Όχι στον ήλιο, ναι στο αντηλιακό!

Ζούμε στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας, των ορκισμένων εχθρών κάθε φρεσκοχτυπημένου tattoo, αφού η έκθεση σε αυτά (τουλάχιστον τις πρώτες 20 μέρες) μπορεί να το εξασθενίσει σημαντικά και να χαλάσει το χρώμα.

Ειδικά αν έκανες το τατουάζ σου καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφύγεις εντελώς την ηλιοθεραπεία, το solarium και το κολύμπι, ειδικά σε πισίνα που έχει χλώριο και θα επηρεάσει το δέρμα σου. (Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τελειώνουμε τις επισκέψεις μας στο studio κάπου στα μέσα Απριλίου).

Όμως, ακόμα και όταν έρθει η στιγμή να εκτεθείς στον ήλιο, καλό είναι να το προστατεύεις με μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF τουλάχιστον 50, η οποία θα μπλοκάρει τις ακτίνες του ήλιου και δεν θα τους επιτρέψει να αλλοιώσουν τα χρώματα και τις γραμμές του καινούριου σου tattoo!