Όσοι από εμάς έχουμε την τύχη να μας κρατά συντροφιά ένα τρισχαριτωμένο κατοικίδιο, δεν χρειαζόμαστε υπενθύμιση για το πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η παρουσία του. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αγάπη, συντροφικότητα και ευτυχία. Τα κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μας κρατούν υγιείς σωματικά και ψυχικά, και μάλιστα με τρόπους που δεν είχαμε καν φανταστεί!

Όχι, όχι, δεν χρειάζεται να ψάξεις! Εμείς τι κάνουμε εδώ;

1. Βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση

Εσύ μπορεί να βαριέσαι να πας στο γυμναστήριο, ο σκύλος σου όμως που σε περιμένει στην πόρτα να τον πας βόλτα, πίστεψε με, δε βαριέται καθόλου!

Η βόλτα λοιπόν αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση που θα βοηθήσει στη διατήρηση, αλλά και βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των δύο, χτίζοντας παράλληλα ένα πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ σας.

Είτε πρόκειται για περπάτημα, τρέξιμο, πεζοπορία, κολύμπι ή οποιαδήποτε άλλη μορφή δραστηριότητας το σίγουρο είναι ότι μόνο ωφέλιμο θα είναι!

2. Βοηθάει στην κοινωνικοποίηση

Και αφού αποφάσισες να κάνεις μια όμορφη βόλτα με τον τετράποδο φίλο σου στο πάρκο, έχε στο νου σου πως ίσως αυτό να αποτελέσει μία εξαιρετική αφορμή για γνωριμία με άλλους ζωόφιλους, που θα σου δημιουργήσει κατ’ επέκταση νέους πυρήνες κοινωνικής ζωής! Και ναι, αυτό ισχύει ακόμα και για τους αντικοινωνικούς της παρέας.

3. Είναι φάρμακο για την καρδιά

«Το χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου…»

«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά…»

Και αυτά δε τα λέμε εμείς αλλά οι επιστήμονες, οι οποίοι βάσει μελετών έχουν πλέον αποδεδειγμένα διαπιστώσει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν και οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους γάτα να έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα!

4. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Το συναισθηματικό δέσιμο, η συντροφιά, η επαφή και η υπευθυνότητα που αποκτάς μέσω ενός κατοικίδιου, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες καταπολέμησης της κατάθλιψης. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν γίνει, δεν τα εγκαταλείπουν ποτέ! Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με τη φροντίδα των κατοικίδιων κινητοποιεί το ενδιαφέρον το ατόμου και το καθιστά υπεύθυνο και ενεργητικό, κάτι που δεν θα ήταν υπερβολή αν το χαρακτηρίζαμε «βάλσαμο» για την ψυχολογία!

5. Μειώνει το στρες

Το άγχος είναι μία από τις πιο σημαντικές ψυχικές διαταραχές που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Και που να ήξερε ότι αρκούν μόλις μερικά λεπτά επικοινωνίας με ένα ζώο για να μειωθεί η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και να αυξηθεί η παραγωγή σερετονίνης (ορμόνη της ευτυχίας).

Το συμπέρασμα; Λιγότερο στρες, υγιή καρδιά και σώμα και… ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ!