“Because my food is grown, not born”

Vegan φιλοσοφία: μια ιδεολογία που μπορεί να ξεκινάει από το φαγητό και να κινείται ως και μια γενικότερα πιο ηθική και cruelty-free στάση ζωής σε ποικίλους τομείς (όπως για παράδειγμα τα ρούχα ή τα καλλυντικά), την ίδια στιγμή που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Και μιας και στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη vegan κουζίνα, ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Μπορεί η vegan κουζίνα να είναι και νόστιμη;

Η εξίσωση απλή και η απάντηση μια: Ναι! Το γευστικό φαγητό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και υγιεινό! Και το σημαντικότερο… και τα δύο αυτά μαζί μπορούν να βρίσκονται στην πόλη σου, αφού είναι γεγονός πως η Αθήνα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια άνθηση στη vegan και vegetarian γαστρονομική σκηνή, με τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της να έχουν όλο και περισσότερες επιλογές να απολαύσουν ψαγμένες δημιουργίες, ενώ παράλληλα ταλαντούχοι σεφ έχουν αφιερωθεί σε αυτό το πεδίο, αποδεικνύοντας ότι ένα πιάτο, βασισμένο στα λαχανικά και χωρίς ζωικά προϊόντα, μπορεί να είναι εξίσου γευστικό.

Για εσένα, λοιπόν, που θέλεις να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες, για εσένα που προσπαθείς απεγνωσμένα να βρεις κάποιο spot στην πόλη που να μπορείς να πας και με τους non vegan φίλους σου (και να μην μείνει κανένας παραπονεμένος!) αλλά και για εσένα που δεν είσαι vegan, αλλά έχεις την περιέργεια να μάθεις εκ των έσω τι εστί αυτή η νέα γαστρονομική τάση, η ομάδα της Top Τown ανακάλυψε και υπερήφανα σου παρουσιάζει πέντε μοναδικά στέκια της ελληνικής πρωτεύουσας, με προσεγμένο φαγητό, εξαιρετική πρώτη ύλη και ευφάνταστες συνταγές, που αξίζει να επισκεφτείς έστω και για μια φορά στη ζωή σου!

Γη / Yi

Η Γη είναι μία! Βασιλεύει στη Γλυφάδα και δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για όσους κινούνται στην περιοχή και όχι μόνο. Για όσους δεν την γνωρίζουν, αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό λόγο να ανακαλύψουν ένα προορισμό, που τα τελευταία χρόνια διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία στο γαστρονομικό χώρο της πρωτεύουσας.

Το all day εστιατόριο, που μας συστήθηκε το 2014 -σε μία περίοδο όπου στο άκουσμα της φράσης «χορτοφαγικά πιάτα» σκεφτόμασταν σκέτα λαχανικά- έγινε η αφορμή να γνωρίσουμε τον πρώτο χώρο plant based & raw διατροφής στην Ελλάδα.

Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για raw-food φιλοσοφία;

Εννοούμε πως οι τροφές εδώ μαγειρεύονται στους 46 βαθμούς (και λιγότερο), προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους στοιχεία. Με προσοχή λοιπόν στη λεπτομέρεια, σεβασμό στη φύση και οικολογική συνείδηση, η Γη έχει την ικανότητα να μετατρέπει τις άριστες και σχολαστικά διαλεγμένες πρώτες ύλες της σε απρόσμενα νόστιμα αλμυρά και γλυκά πιάτα χωρίς λακτόζη, γλουτένη και ζάχαρη, που συνιστούν ένα πλήρες, υγιεινό και υψηλής διατροφικής αξίας γεύμα, που διαπιστωμένα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς vegans και μη.

Το απόλυτο hot spot κλέβει από την πρώτη κιόλας στιγμή τις εντυπώσεις με τον φωτεινό, ζεστό και γήινο χώρο του. Από τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα και τους αναπαυτικούς καναπέδες με τα πολύχρωμα μαξιλάρια μέχρι τις περιμετρικές τζαμαρίες με τα ξύλινα στόρια και τα διάφανα φωτιστικά, το εστιατόριο αποπνέει καθαρότητα, γαλήνη και σου δημιουργεί ένα κλίμα μιας ζεν στάσης ζωής.

Εδώ θα έρθεις από το πρωί για να απολαύσεις έναν vegan καφέ ή ένα πλούσιο πρωινό, αφού στον κατάλογο θα βρεις πληθώρα -φτιαγμένων αποκλειστικά στη Γη- επιλογών όπως: smoothies, θρεπτικούς χυμούς, «γάλατα» ξηρών καρπών και καρύδας, chia bowls, μεγάλη ποικιλία ζεστών και κρύων ροφημάτων αλλά και ωμοφαγικά γλυκά με ό,τι φυτική γεύση θελήσεις!

Όσο η μέρα προχωράει, σειρά έχει το νόστιμο και εμπνευσμένο φαγητό, επιμελημένο εξ’ ολοκλήρου από τη σεφ του μαγαζιού, Άννα Χοχλάκη, που πριν καν γευτούμε τα μοναδικά πιάτα της γοητευτήκαμε από τη στάση της: «Η θέση μου ως προς τις διατροφικές επιλογές του καθένα είναι: πως το φαγητό είναι προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από λόγους υγείας, κουλτούρας, διάθεσης, οικονομικής κατάστασης, θρησκείας, οικολογικής συνείδησης κ.α.».

Από το εκτενές και χωρίς ούτε μισό ζωικό προϊόν μενού του πρώτου στο είδος του μαγαζιού είναι πράγματι δύσκολο να ξεχωρίσεις μερικά πιάτα. Στα δικά μας γευστικά highlights, ωστόσο, ανήκουν τα δημοφιλή (και δικαίως!) Asian wraps (φύλλα από μήλα, μπανάνα & λιναρόσπορο γεμισμένα με λαχανικά teriyaki, φρέσκο μάνγκο, βασιλικό και κρέμα κάσιους), η πλήρης διατροφικά σαλάτα Γη (με kale, μικροφυτά ηλίανθου, φύτρα mung beans, ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, μυρωδικά και vegan μαγιονέζα), και οπωσδήποτε το top Double Mushroom Burger (2 Μπιφτέκια, 3 ψωμάκια από αμύγδαλα, ηλιόσπορο, καλαμποκάλευρο, καρότα, cheddar ξηρών καρπών, καραμελωμένα κρεμμύδια και σπιτική μαγιονέζα). Στη Γη θα βρεις επιπλέον και τις vegan εκδοχές δημοφιλών συνταγών, όπως την καρμπονάρα (με κρέμα κάσιους, καπνιστή πάπρικα και μανιτάρια), με μια τόσο αριστοτεχνικά δοσμένη γεύση που σίγουρα δεν θα καταλάβεις ότι τρως σε χορτοφαγικό εστιατόριο!

Αν έχεις κρατήσει χώρο για το επιδόρπιο, είσαι ο τυχερός της ημέρας! Τα ωμοφαγικά γλυκά του εστιατορίου, με must-try το Cheesecake με καραμέλα φουντουκιού είναι από μόνα τους ένας λόγος για να έρθεις στη Γη αλλά και ένας από τους πολλούς λόγους που φημίζεται η Άννα Χοχλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες

WinnersVegan

Μια μόλις ανάσα από το Σύνταγμα, στο νούμερο 27 της Οδού Νίκης και συγκεκριμένα στο ισόγειο του Niki Hotel Athens, κρύβεται ένα εστιατόριο, που προσθέτει περίτεχνα τη δική του vegan πινελιά στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Ιθύνων νους του εγχειρήματος ο Άλκης Μιχαήλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρότερης παραμονής του στο εξωτερικό, επηρεάστηκε από vegan εστιατόρια, πειραματίστηκε πολύ με τη συγκεκριμένη κουζίνα και επιστρέφοντας στην χώρα του συνειδητοποίησε ότι δεν του ήταν τόσο εύκολο να βρει υγιεινό και vegan φαγητό στην Αθήνα.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2020, και με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Niki Hotel, που ανήκει στην οικογένειά του, ο Άλκης έμελλε να δημιουργήσει ένα χώρο -με την Ασημίνα Ουστάλλη στο πλευρό του, στο μαγείρεμα, την οργάνωση και το στήσιμο κάθε καταλόγου- που όχι μόνο θα έβρισκε έκφραση η αγάπη του για τη δημιουργία γευστικών vegan φαγητών αλλά και θα άλλαζε μια για πάντα την εστιατορική σκηνή της πόλης!

Το αποτέλεσμα; Το vegan αλλά και organic εστιατόριο του κέντρου, που αποτελεί σήμερα πόλο έλξης ακόμα και γι’ αυτούς που δε ζουν χωρίς ζωικά. Και το όνομα αυτού… Winners Vegan!

«Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε θαμώνες του εστιατορίου, ανθρώπους που δεν είναι vegan. Όχι για να τους κάνουμε vegan, αλλά για να τους παρουσιάσουμε πιάτα που βασίζονται σε αυτή τη λογική, αλλά είναι εξίσου νόστιμα με αυτά που περιέχουν ζωικά». Και το εννοεί, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θα τον δεις να έρχεται προς το μέρος σου έτσι ώστε να πάρει ένα μικρό feedback για τα πιάτα που δοκίμασες.

Βέβαια, το μεγάλο ατού του Winners δεν είναι άλλο από το (vegan πάντα φιλοσοφίας) εμπνευσμένο μενού του, βασισμένο αποκλειστικά στις οργανικές πρώτες ύλες, τα βιολογικά προϊόντα, που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις τοπικές ελληνικές φάρμες, αλλά και τις χειροποίητες παρασκευές.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κατάλογος του μαγαζιού δεν μένει ποτέ σταθερός, αφού συνεχώς πειραματίζονται και δοκιμάζουν νέα πράγματα και κουζίνες, δημιουργώντας κάθε φορά και πιο ξεχωριστά plant-based πιάτα και επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα πως το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι ταυτόχρονα χορταστικό αλλά και πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο!

Εμείς ξετρελαθήκαμε αρχικά με τη γευστικότατη σαλάτα Winners (ψημένη γλυκοπατάτα και παντζάρια, baby σπανάκι, βαλεριάνα, μήλο, goji berries και ψημένα, activated καρύδια με dressing μουστάρδας με πορτοκάλι) ενώ από τον κατάλογο των burgers μας ενθουσίασε το ξακουστό Νot a cheese burger (φυτικό μπιφτέκι της Beyond Meat, brioche ψωμί, cheddar cheese, κρεμμύδι πίκλα, κέτσαπ από goji berry και σπιτική καπνιστή μαγιονέζα), που σερβίρεται με αρωματισμένες γλυκοπατάτες φούρνου. Αν τώρα είσαι και εσύ λάτρης του γλυκού -και πόσο μάλλον του γλυκού χωρίς ζωικά- το Raw Amazonian Berry Cheesecake (acai μούρα, μπανάνα, τυρί κρέμα από κάσιους και καρύδα σε βάση από αμύγδαλα και καρύδια) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή!

Για τη συνοδεία αυτής της απόλαυσης σου προσφέρονται επιλογές σε φυσικά κρασιά -που σε ξεναγούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη-, vegan και gluten free μπύρες αλλά και σπιτικά ροφήματα τόνωσης και ευεξίας, όπως το must-try Beetroot Latte, με παντζάρι, τζίντζερ, χουρμάδες και γάλα αμυγδάλου!

Το Winners αναμειγνύει επιδέξια όλα τα απαραίτητα συστατικά για την καλοπέρασή σου σε ένα κομψό και μίνιμαλ περιβάλλον, που κοσμείται από καταπράσινα φυτά, έτοιμα για φωτογράφηση μότο με neon στους τοίχους, μια urban σάλα και χαριτωμένα τραπεζάκια έξω. Έχει, δηλαδή, το δικό του χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα vintage στοιχεία ενός από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Με λίγα λόγια, σου προσφέρει ό,τι ακριβώς αναζητάς από κάθε έξοδό σου για φαγητό στην πόλη!

Περισσότερες πληροφορίες

Mama Tierra

Mama Tierra στα ισπανικά ή Μαμά Γη στα ελληνικά. Όπως κι αν επιλέξεις να το πεις, το σίγουρο είναι πως αυτός ο Εξαρχειώτικος προορισμός συνιστά σήμερα ένα πολύ αγαπημένο hot spot χορτοφάγων και μη, αφού εδώ παρασκευάζονται καθημερινά well-priced γαστρονομικές δημιουργίες, που μας αποδεικνύουν περίτρανα πως η γευστική, υγιεινή και ποιοτική κουζίνα μπορεί και πρέπει να είναι προσιτή σε όλους.

Προσιτή μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει, βέβαια, και την απλή, λιτή και απέριττη διακόσμησή του, με τα ολόλευκα πλακάκια, τα πήλινα και χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία και τις ethnic λεπτομέρειες, αφού σε βάζουν αμέσως σε αυτό το οικογενειακό και άκρως παρεΐστικο κλίμα, που ταιριάζει απόλυτα σε ένα μαγαζί που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας!

Τώρα πια, οι δημιουργοί του Mama Tierra  Άγγελος Σκεύης, Ξενοφώντας Πελετλής και Polash Alam, μπορούν να υπερηφανεύονται απροκάλυπτα πως πέτυχαν τον αρχικό στόχο τους, που, όπως έχουν αναφέρει οι ίδιοι, ήταν «να αναδείξουμε στο ευρύ κοινό τη μεγάλη ποικιλία θρεπτικών γευμάτων που μπορεί να αντλήσει κάποιος από μια χορτοφαγική και vegan κουζίνα».

Ναι! Στην multi ethnic κουζίνα, που επιμελείται καθημερινά ο ένας εκ των τριών δημιουργών και σεφ του μαγαζιού Polash Alam, βασικό μέλημα αποτελεί να χρησιμοποιούνται ολόφρεσκες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας -πολλές από τις οποίες μάλιστα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η ποιότητα αλλά και ο πλούτος των προϊόντων της ελληνικής γης- ενώ παράλληλα ο σεφ έχει το ταλέντο να συνδυάζει γεύσεις και αισθήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη -από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ασία ως τη Λατινική Αμερική- δημιουργώντας υγιεινές αλλά και αξέχαστες επιλογές πιάτων, που ανεβάζουν το γρήγορο φαγητό στο επόμενο level! (Απόδειξη πως το μαγαζί έχει εισπράξει και διάκριση από τον οδηγό της Michelin!).

Σε αυτές τις γευστικές δημιουργίες που προσφέρονται από νωρίς στο Mama Tierra, θα βρεις από φρέσκους χυμούς, smoothies, λαχταριστά ορεκτικά, σούπες, φαλάφελ, χούμους και γουακαμόλε μέχρι αγαπημένα ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους, όπως για παράδειγμα τον πεντανόστιμο μουσακά από κιμά μαύρων φασολιών και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας!

Και επειδή καθημερινά παίζουν διαφορετικά πιάτα ημέρας, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το προσωπικό, κι εκείνοι θα σε κατευθύνουν σε ένα πιάτο που να ταιριάζει απόλυτα με τις προτιμήσεις σου.

Εμείς σου προτείνουμε να αρπάξεις την ευκαιρία και να γευτείς το αγαπημένο μας Burger με μπιφτέκι από μείγμα φρέσκων μανιταριών champignon, μυρωδικών και βιολογικής βρώμης, σε πολύσπορο ψωμί ενεργού άνθρακα με φυτικό τυρί τσένταρ, ντομάτα, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαρούλι, κέτσαπ και vegan σπιτική μαγιονέζα, αλλά και δροσιστικές σαλάτες -όπως η εμπνευσμένη σαλάτα με γλυκοπατάτες φούρνου, ψητό μαριναρισμένο τόφου, βιολογική τρίχρωμη κινόα, κάλε, φρέσκο κρεμμύδι και teriyaki σως- που έρχονται να πλαισιώσουν το γεύμα σου, προσφέροντάς σου μια ολοκληρωμένη vegan γαστρονομική εμπειρία.

Και για να έχει η επίσκεψή σου έναν γλυκό επίλογο, επίλεξε κάποιο από τα γλυκά του καταλόγου, όπως το Fudge σοκολάτας (με βιολογικό αλεύρι καρύδας, βιολογική ζάχαρη καρύδας και λιναρόσπορο), που συνοδεύεται με κρέμα καραμέλας και βιολογικού εσπρέσσο!

Επιπλέον, σημείωσε: «Να μην ξεχάσω να δοκιμάσω δύο από τα ατού του μαγαζιού, που είναι το περίφημο τσάι κομπούχα (που θεωρείται και superfood) καθώς και το εξαιρετικά vegan κρασιά, ένα ελληνικής και ένα γαλλικής παραγωγής».

Τέλος, από τον φετινό Απρίλιο έχει ανοίξει και το μικρό αδερφάκι του Mama Tierra, το Mama Tierra Acropolis, σε ένα μικρό χώρο στην περιοχή της Ακρόπολης, όπως προδίδει και το όνομά του, το οποίο εξειδικεύει τα προσφερόμενα πιάτα του στο κομμάτι του street food, με πρώτη και ξεχωριστή επιλογή ένα λαχταριστό vegan σουβλάκι με γύρο από μανιτάρια πλευρώτους.

Περισσότερες πληροφορίες Mama Tierra
Περισσότερες πληροφορίες Mama Tierra Acropolis

The Vegan Vandal

Στο Vegan Vandal θα ξεχάσεις όσα ήξερες ως τώρα για τα streetfoodάδικα, αφού αυτός ο δημιουργημένος στη γειτονιά του Κάτω Παγκρατίου προορισμός συνιστά ό,τι ακριβώς έλειπε από την περιοχή (και όχι μόνο!): ένα φαγάδικο διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα, που έχει βαλθεί να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό το ποιοτικό, vegan street food. Και τα καταφέρνει!

Η «συνταγή» της επιτυχίας ανήκει στον Γιώργο Ποριώτη, δημιουργό των γευστικών προτάσεων του Vegan Vandal, που προσπαθεί να κρατήσει ατόφια την πρώτη ύλη, χωρίς μείξεις και προσθήκες, υλοποιώντας συνταγές όσο πιο κοντά στις γνώριμες γεύσεις μας.

Το λιτό του design, οι προσεγμένες απ’ άκρη σ’ άκρη διακοσμητικές του λεπτομέρειες και κυρίως ο «vandal» γορίλας που δεσπόζει στον τοίχο και σίγουρα κλέβει την παράσταση, συνθέτουν μια μοναδικά οικεία αισθητική, που μας κάνει να νιώθουμε άνετα και μας επιβεβαιώνει ότι η νοστιμιά μπορεί πράγματι να έχει street food προφίλ, comfort κατεύθυνση και vegan ταυτότητα!

Από την ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal, όπου πρωταγωνιστούν τα αγνά υλικά -από την Ελλάδα και κάποια πιο δυσεύρετα από το εξωτερικό-, οι ξηροί καρποί και τα superfoods, προκύπτουν 100% χειροποίητα πιάτα, με πεντανόστιμη αλμυρή, γλυκιά ή πικάντικη γεύση, που καλύπτουν όλα τα γούστα, την ίδια στιγμή που προσφέρουν και πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών για τον οργανισμό συστατικών.

Εμείς σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την αξέχαστη vegan εμπειρία σου είτε με κάποιο από τα ορεκτικά του πληθωρικού καταλόγου, όπως είναι η παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου (αφράτη χειροποίητη ζύμη γαρνιρισμένη με λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θυμάρι και φυτικό τυρί) ή με κάποια σαλάτα, όπως η μοναδική σαλάτα Παρμεζάνα (ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, baby καλαμπόκι, φιστίκια πίνατς, κρουτόν και sauce παρμεζάνας με πάστα miso).

Στα κυρίως κι αφού είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα δικά μας highlights, ας το παραδεχτούμε! Ακόμη και τώρα δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε ένα από τα δύο δημοφιλή και ταυτόχρονα πεντανόστιμα burgers του μαγαζιού, δηλαδή το Vandal Burger (με μπιφτέκι από καφέ, κόκκινες φακές, ξηρούς καρπούς, μαγιονέζα, κάρυ, kale, ντομάτα και βαλεριάνα) αλλά και το Jack Burger (με καπνιστό pulled jackfruit μαριναρισμένο με bbq sauce, coleslaw, μαγιονέζα, χειροποίητες πίκλες από κρεμμύδι, καρότο και baby ρόκα), που και τα δύο συνοδεύονται από φρέσκιες τηγανιτές πατάτες ή σαλάτα (ανάλογα με την όρεξη και τις προτιμήσεις σου) και κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα!

Αν πάλι είσαι άνθρωπος του «τυλιχτού», το σουβλάκι που φτιάχνεται με μαριναρισμένα πορτομπέλο και πλευρώτους μανιτάρια, σως μαγιονέζας-σκόρδου, πίκλα αγγουριού, ντομάτες μαριναρισμένες και φρεσκοκομμένες πατάτες, είναι σίγουρο πως θα σου καταρρίψει και την τελευταία αμφιβολία για το αν και κατά πόσο το σουβλάκι υφίσταται χωρίς κρέας.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις να απολαύσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το συνοδεύσεις με κάποιο από τα top ροφήματα και ποτά του μαγαζιού και να το «ολοκληρώσεις» με ένα από τα σπέσιαλ επιδόρπιά του, όπως το λαχταριστό και πάντα vegan Brownie Σοκολάτας. Γνώμη μας!

Περισσότερες πληροφορίες

Mother Vegan Cafe Bistro

Στη μποέμ γειτονιά του Κουκακίου -και συγκεκριμένα στην οδό Δημητρακοπούλου 95- δεσπόζει ένα all day (ναι, είναι χωρίς υπερβολή ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας) καλλιτεχνικό bistro, που φέρει στο όνομα Mother Vegan Café Bistro, αλλά κυρίως… το αντιπροσωπεύει!

Με σεβασμό, λοιπόν, προς τη «μάνα γη», βαθιά αγάπη για το αληθινό φαγητό που τρέφει σώμα και πνεύμα και ειλικρινή πρόθεση να σου «τονώσει» την ψυχολογία και να σου διευρύνει τους ορίζοντες προς μια άλλη κατεύθυνση στάσης για τη ζωή, αυτός ο μικρός, αρτιστίκ γαστρονομικός παράδεισος με τις ωραίες μουσικές θα σου προσφέρει απλόχερα την υγιεινή και γεμάτη εντάσεις γεύση της χορτοφαγικής διατροφής.

Εδώ βρίσκουμε φυσικά το δίδυμο της επιτυχίας, τις ιδιοκτήτριες Βίκυ και Εύα, οι οποίες, πλήρως ευαισθητοποιημένες σε οποιοδήποτε τομέα αφορά τον πλανήτη, τα ζώα και την υγεία, δημιούργησαν το Mother Vegan Café Bistro, δίνοντας υλική υπόσταση στη νόστιμη, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη και ταυτόχρονα θρεπτική «τροφή», χωρίς ζωικά παράγωγα.

Στο μενού του θα βρεις επιλογές που συνδυάζουν την άριστη ποιότητα υλικών με την πληθωρική παρουσίαση και κυμαίνονται από fair trade ποικιλίες καφέ, κρασί, μπύρας και κοκτέιλ, μέχρι υγιεινές επιλογές για πρωινό ή μεσημεριανό, χειροποίητα vegan γλυκά και σπιτικά κέικ!

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις απολαυστικές πίτες του Mother Vegan Café Bistro -όλες φτιαγμένες με βιολογικές πρώτες ύλες, εκλεκτά υλικά και αλεύρι σίτου- και ειδικότερα στη δική μας αγαπημένη Πίτα με Μανιτάρι (με παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, agaricus, portobello, άνηθο, μαϊντανό, λιναρόσπορο, πιπεριά, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδι ξερό και νιφάδες βρώμης), που την αποκαλούμε πλέον «την προσωποποίηση της τέλειας γέμισης»! Ακόμη δύο πίτες με φανατικούς θαυμαστές που θα σε χορτάσουν και θα σε ενθουσιάσουν είναι και η πεντανόστιμη Πίτα με Κολοκύθα (με παρθένο ελαιόλαδο, κόκκινες κολοκύθες, κολοκυθόσπορο, άνηθο, σιμιγδάλι, καρότα, κρεμμύδι ξερό και πιπέρι) αλλά και η Ναξιώτικη Πίτα με Σέσκουλο (με ρύζι, σταφίδα ξανθιά, παρθένο ελαιόλαδο, πράσο, άνηθο, σέσκουλο, κρεμμύδι, ηλιόσπορο και μαραθόσπορο).

Στα κυρίως πιάτα, τη «δική μας» παράσταση έκλεψε το Τόφου μπιφτέκι καπνιστό (Βetty’s bakery αληθινό ψωμί με tofu βιολογικής καλλιέργειας, φασόλια σόγιας, ταμάρι, νιφάδες διατροφικής μαγιάς, φακές, nigari & baby ρόκα), που ήρθε στο τραπέζι μας συνοδευόμενο από λαχταριστές γλυκοπατάτες και vegan σπιτική sauce μουστάρδας.

Φυσικά, από το πλήρες μενού δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι γλυκές γεύσεις, όπως το Brownie σοκολάτας με Χουρμάδες (με κομμάτια vegan κουβερτούρας με στέβια, βασιλικούς χουρμάδες και vegan νουτέλα), που θα σε απογειώσει!

Περισσότερες πληροφορίες

Η ομάδα της Top Town -εννοείται- δεν εγκαταλείπει εδώ. Η υπόθεση έχει πολύ «ψωμί» (βιολογικό!) και η πρωτεύουσα αρκετά ακόμα στέκια που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείς.

Μέχρι τότε να θυμάσαι: Δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να εκτιμήσεις το υγιεινό, ποιοτικό, γευστικό και δημιουργικό ή αλλιώς… το πραγματικά καλό φαγητό!