“Because meals & memories made here”

Νότια Προάστια σημαίνει βόλτες, μπάνιο, καφές πλάι στο κύμα, ποτό, διασκέδαση. Με λίγα λόγια, είναι ό,τι πρέπει για την έξοδό σου, όποια κι αν επιλέξεις να είναι αυτή. 

Κι αν, ακόμα, ψάχνεις για πραγματικά καλό μεζέ, ουζάκι, τσίπουρο, και τα συναφή, στην περιοχή θα βρεις μικρά διαμαντάκια που ανεβάζουν την έννοια “φαγοπότι” σε άλλο επίπεδο. Γιατί το κλασικό φαγητό, το απλό, το ποιοτικό και προσεγμένο, μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί τέχνη, μεράκι και καλές πρώτες ύλες.

Κι έτσι, μετά από ώριμη σκέψη, αλλά περισσότερη δράση και επίμονες δοκιμές της ομάδας της Top Town, αυτό είναι το top 5 των μεζεδοπωλείων των Νοτίων Προαστίων, ιδανικών για να πιάσεις ένα τραπέζι ένα μεσημεράκι, με το που σουρουπώσει μετά τη δουλειά ή το Σαββατοκύριακο, απολαμβάνοντας τις νόστιμες συνταγές, τις γενναιόδωρες μερίδες αλλά και τις φιλικότατες τιμές τους!

O Λάμπρος

Περπατώντας σε μια ήσυχη γειτονιά στο Παλαιό Φάληρο, επί της οδού Νέστορος 21 και απέναντι από το πάρκο, βρίσκουμε το Λάμπρο, ένα ψητοπωλείο που στέκει αγέρωχο από το 1981 και θεωρείται σταθερή αξία για τους ντόπιους, την ίδια στιγμή που η μακρόχρονη επιτυχία του το έχει καταστήσει πλέον ιδανικό προορισμό και για τους καλοφαγάδες ολόκληρης της πόλης.

Γιατί;

Γιατί αυτό το μέρος γνωρίζει από πρώτο χέρι πως να συνδυάζει τα αγνά, ποιοτικά και διαλεχτά υλικά Ελλήνων παραγωγών με τις χαμηλές τιμές, ικανοποιώντας με τα πιάτα του και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Ανοίγοντας τον κατάλογο του μαγαζιού διαβάζουμε: «Δημιουργήσαμε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και οι πελάτες, αλλά και τα ίδια μας τα παιδιά». Γιατί αυτό είναι ο Λάμπρος, ένα μέρος για όλους. Ένας χώρος παραδοσιακός και ταυτόχρονα μοντέρνος, είτε επιλέξεις να καθίσεις στο ζεστό και φιλικό εσωτερικό του, είτε έξω, σ’ εκείνα τα τραπεζάκια που έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν τις πιο όμορφες στιγμές και τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες με την παρέα ή την οικογένειά σου.

Κι όμως δεν είναι μόνο αυτό…

Λάμπρος σημαίνει γεύσεις από το παρελθόν. Στο πλούσιο μενού το μαγαζιού θα ανακαλύψεις μια σειρά από κλασσικές και συγχρόνως ιδιαίτερες επιλογές, η μία καλύτερη από την άλλη! Δροσερές ολόφρεσκιες σαλάτες, σουβλάκια τυλιχτά και πεντανόστιμα, ποιοτικές και χορταστικές μερίδες ψητών της ώρας και καλομαγειρεμένα ορεκτικά είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις και, πίστεψέ μας, θα τα δοκιμάσεις ξανά και ξανά, γιατί την αγνότητα των ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων δεν τη χορταίνεις εύκολα…

Όσο για τα top της Top Town, σίγουρα εδώ ανήκει η θεϊκή ανάμεικτη σαλάτα (με λάχανο, μαρούλι, καρότο, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά & ελιές) καθώς και τα χειροποίητα τυροπιτάκια, που σου ξυπνούν και τις πιο καλά κρυμμένες γευστικές αναμνήσεις! Από τα κυρίως, οι θαμώνες του τιμούν ιδιαιτέρως τα ζουμερά, αρνίσια παιδάκια γάλακτος, το εξαιρετικά καλοψημένο (και ελαφρύ) κοτόπουλο σχάρας -που έχει γίνει πλέον ανάρπαστο-, καθώς και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, που με τον τρόπο που το φτιάχνουν εδώ, δε το έχεις ξαναγευτεί. Αν πάλι αποφεύγεις το κρέας, να ξέρεις πως στο μαγαζί θα βρεις και επιλογές όπως μπιφτέκι λαχανικών αλλά και φαλάφελ.

Γιατί στο Λάμπρο γράφεται ένα κεφάλαιο γεύσης που καταλαμβάνει τη δική του μοναδική θέση στη γαστρονομία της Αθήνας, και ιδίως των Νοτίων Προαστίων. Και μια και μόνο δοκιμή είναι βέβαιο πως θα σε πείσει!

Περισσότερες πληροφορίες…

Ταβέρνα Στάθης & Γιώτα

Ταβέρνα ίσον παρέα. Κι αν αυτές οι δύο λέξεις μαζί μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ένα και μόνο χώρο, αυτός σίγουρα θα ήταν η ταβέρνα Στάθης & Γιώτα ή αλλιώς μία από τις πιο παρεΐστικες και φιλόξενες ταβέρνες των Νοτίων Προαστίων!

Καλώντας σε κοντά του σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αττικής, αυτή του Παλαιού Φαλήρου (και συγκεκριμένα επί της οδού Ηχούς, στο νούμερο 46), αυτό το αυθεντικό στέκι έχει την τάση να σου ξυπνά -από την πρώτη κιόλας επίσκεψη- μια αίσθηση ζεστασιάς και επαγγελματισμού ταυτόχρονα αλλά και να σου χαρίζει απλόχερα όλα όσα γνωρίζει, με κυριότερα εξ’ αυτών τη σπιτική φροντίδα και τις οικείες γεύσεις.

Το κλειδί της επιτυχίας, φυσικά, δε θα μπορούσε να το «κρατά» κάποιος άλλος πέρα από το ομώνυμο ζευγάρι, τον Στάθη και τη Γιώτα, που, από πολύ νωρίς, πήραν την απόφαση να πορευτούν μαζί όχι μόνο στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική τους ζωή.

Ο Στάθης, με σπουδές στα οικονομικά αλλά μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική, που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα μέσα στις κουζίνες, σήμερα, όχι μόνο έχει αναλάβει με επιτυχία τη «δική του κουζίνα» (αυτή του μαγαζιού) αλλά έχει καταφέρει, επιπλέον, όλοι οι επισκέπτες να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις τεχνικές του ψησίματός του! Η Γιώτα, από την άλλη, ως πραγματική εξπέρ στο πιο επικοινωνιακό κομμάτι, και σε συνδυασμό με το άψογο και πάντοτε ευγενικό της σέρβις, συνιστά μια από τις βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από το χαμόγελο κάθε ικανοποιημένου φιλοξενούμενου.

Έτσι, με κατάλληλα μοιρασμένες τις αρμοδιότητες και κοινή κινητήριο δύναμη τη μεγάλη τους αγάπη για το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό αλλά και τη «μανία» τους για την καλή πρώτη ύλη, οι δυο τους έμελλε να δημιουργήσουν το μέρος που έχει την ικανότητα να παντρεύει μοναδικά την ιδιαίτερη παράδοση με μια πιο «γκουρμέ» φιλοσοφία.

Το μενού, φυσικά, βγαλμένο από τα κυριακάτικα γεύματα της παιδικής μας ηλικίας, περιλαμβάνει πληθώρα ελληνικών πιάτων, βασισμένων κατά κανόνα σε ολόφρεσκα υλικά από διάφορα μέρη του τόπου μας, ενώ τα –ψημένα στην εντέλεια- κρεατικά αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφτεί κανείς τον μοναδικό αυτό χώρο. Στις κύριες προτιμήσεις το κόσμου πρωταγωνιστεί (και δικαίως!) το γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα ή φέτα, η σταβλίσια σπαλομπριζόλα αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος, γεγονός που δικαιώνει το φημισμένο ψήσιμο του Στάθη. Από ορεκτικά, τα ντολμαδάκια γιαλατζί και το μοναδικό ψητό ταλαγάνι «ξεπουλάνε» κάθε φορά, ενώ ο κρητικός ντάκος συμπληρώνει μια ιδανική γευστική εμπειρία.

Να μην παραλείψουμε να πούμε πως από τον κατάλογο δε λείπουν και τα πεντανόστιμα burgers καθώς και οι gluten free επιλογές, ό,τι πρέπει τόσο για τους επισκέπτες με κοιλιοκάκη όσο και για εκείνους που από επιλογή προτιμούν να αποφεύγουν τη γλουτένη.

Όλα αυτά βέβαια δοσμένα σε ένα λιτό και απέριττο design, με ευρύχωρα τραπέζια, αναπαυτικές καρέκλες και ξεχωριστή πινελιά τα διακοσμητικά σκεύη μαγειρικής στην εξωτερική πόρτα, για να μας υπενθυμίζουν πως κάθε εποχή σε αυτή την ταβέρνα έχει μια διαφορετική αίσθηση, αλλά πάντα την έννοια της σταθερής αξίας που διαρκεί στον χρόνο…

Περισσότερες πληροφορίες…

Ζάχος Grill

Κουίζ: Σουβλάκι με ιστορία, απίστευτη νοστιμιά και εξαιρετική ποιότητα, που κάθε νότιος που σέβεται τον εαυτό του το έχει δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές. Πέντε γράμματα.

Και το όνομα αυτού… Zάχος! Ναι, το φημισμένο grill house της Βουλιαγμένης είναι αυτό που λέμε «σταθερή αξία στο χρόνο». Και λογικό, αφού το μεράκι των ανθρώπων του, η περιοχή, η αδιαμφισβήτητη ποιότητά του και, φυσικά, το προσωπικό του, έχουν κάνει αυτό το μέρος να το αγαπά ο κόσμος, να το αναζητά με κάθε ευκαιρία και να μην το αλλάζει (και με το δίκιο του!).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το καλοκαίρι του 1980, ο κρεοπώλης Γιώργος Γεωργάρας και ο σερβιτόρος Γιάννης Ζάχος (εξ’ ού και το όνομα του μαγαζιού), αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα χώρο που θα προσέλκυε τον κόσμο που θα ήθελε να απολαύσει το μεσημεριανό του μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο θρυλικός «Ζάχος», ένα στέκι-σταθμός στην ιστορία του αθηναϊκού σουβλακιού, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές νοτίων (και όχι μόνο!) και συνεχίζει…

Με την πάροδο των χρόνων, τη σκυτάλη της επιχείρησης πήραν οι γιοι των δημιουργών της, ο Σπύρος Ζάχος, ο Χρήστος Γεωργάρας και ο Σπύρος Γεωργάρας, οι οποίοι όχι μόνο συνεχίζουν επάξια την οικογενειακή παράδοση, αλλά έχουν κατορθώσει, παρά τον ανταγωνισμό αλλά και τις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά εποχές των τελευταίων χρόνων, να κρατήσουν τη φήμη του μαγαζιού αναλλοίωτη και την αξία του σταθερή στην καρδιά των φαν των καλών γεύσεων της Αθήνας.

Χρόνια τώρα, κάτοικοι από το κέντρο, τα βόρεια και τα νότια προάστια, όλοι συναντώνται εδώ, σε ένα στέκι απίστευτης νοστιμιάς, που «στέκει» ίσως στο καλύτερο location της Αττικής, στην είσοδο της Βουλιαγμένης, με θέα στον κόλπο της (Ερμού 1).

Κι ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχεις καταλήξει στο Ζάχο για ένα τυλιχτό στο χέρι ή κάποια άλλη παραδοσιακή και συγχρόνως πεντανόστιμη συνταγή μετά από το μπάνιο σου στην παραλία της Βουλιαγμένης, θα πρέπει να γνωρίζεις πως το περίφημο σουβλάκι του Ζάχου δε γνωρίζει εποχές.

Και μπορεί εδώ να θεωρούν ότι το αυθεντικό, παραδοσιακό και πατροπαράδοτο σουβλάκι αποτελείται από πίτα-καλαμάκι χοιρινό-κρεμμύδι-ντομάτα-αλατοπίπερο, παρ’ όλα αυτά όμως, από τον κατάλογο δε θα μπορούσαν να λείπουν κι άλλες επιλογές, όπως το φοβερό κοτόπουλο, τα μπιφτέκια στα κάρβουνα, ο γύρος και τα κάθε προτίμησης τυλιχτά.

Οι φανατικοί θαμώνες του, ωστόσο, –μεταξύ αυτών φυσικά και οι υπογράφοντες- παραμένουν πιστοί στο ζουμερό (και διαιτητικό, παρακαλώ!) μπιφτέκι γαλοπούλας, τις τραγανές πατάτες με την ξακουστή σως με τη «μυστική συνταγή» (σήμα κατατεθέν του Ζάχου) και, φυσικά, στα διάσημα καλαμάκια του!

Περισσότερες πληροφορίες…

ΧΗ.ΜΑ.

Όπως ήδη καταλαβαίνεις, μεζεδοπωλεία στην Αθήνα θα βρεις αρκετά και καλά (ειδικά αν μας εμπιστευτείς!). Μεζεδοπωλείο που σου υπόσχεται ΧΗμική ισορροπία και ΜΑθηματική ακρίβεια ταυτόχρονα όμως, μάλλον θα βρεις μόνο ένα…

Ο λόγος για το ΧΗ.ΜΑ, ένα εστιατόριο-σταθμό για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, που ξεκίνησε από την Παλαιά Φώκαια και συνέχισε ακάθεκτο στον Άλιμο (Βαλλιάνου και Θεοτόκη 1), κάνοντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία βάση ενός μενού που έχει να σου προσφέρει όλο τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας σε πιάτα που αποτυπώνουν όλη την ουσία της απόλαυσης σε ένα μόνο γεύμα!

Έτσι ακριβώς το είχαν οραματιστεί εξ αρχής, άλλωστε, τα δύο αδέρφια Μπρικέ, ο Μαθηματικός (Μπάμπης) και ο Χημικός (Τόλης), που με γνώμονα την αγάπη και το μεράκι τους για το αγνό και ποιοτικό φαγητό αλλά και τον σεβασμό προς την παράδοση και τους πιστούς θαμώνες τους, δημιούργησαν το στέκι, που ήρθε να σου ανατρέψει όλα όσα έχεις συνηθίσει.

Επαναπροσδιορίζοντας, έτσι, τον όρο «μεζεδοπωλείο», το ΧΗ.ΜΑ στήνει καθημερινά το κατάλληλο σκηνικό για να απολαύσεις με την παρέα σου τις εξαιρετικές του γεύσεις, αφού πριν ακόμη «φτάσεις» στο πλούσιο μενού του, το μάτι σου «χορταίνει» από το μοναδικό του χαλαρό και ήρεμο vibe, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του προσωπικού, αλλά και το ανανεωμένο περιβάλλον του, με πιο πρόσφατη προσθήκη το «ΧΗ.ΜΑ. Ταράτσα», που με την απίστευτη δροσιά και μοναδική του θέα που φθάνει μέχρι την θάλασσα, συνιστά ό,τι ακριβώς αναζητάς για στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης στα Νότια.

Περνώντας στον πλούσιο κατάλογο του μαγαζιού, θα ανακαλύψεις πληθώρα πεντανόστιμων νέων αλλά και πιο «κλασσικών» προτάσεων, όλα φτιαγμένα με τις καλύτερες και πιο φρέσκες πρώτες ύλες και, βέβαια, μαγειρεμένα με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία. Στα must-try (για αρχή!) ο πειραγμένος ντάκος (με παξιμάδι, ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κάππαρη, μους φέτας, ούζο & βαλσάμικο) αλλά και η μελιτζάνα τσακώνικη (με καραμελωμένα κρεμμύδια αρωματισμένα με δυόσμο & mousse φέτας), που αποτελούν καιρό τώρα δύο από τα πιο ποθητά πιάτα του ΧΗ.ΜΑ.

Το πιο μεγάλο ατού του μαγαζιού, βέβαια, είναι η μεγάλη ποικιλία ζουμερών και εκλεκτής ποιότητας κρεατικών, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν από το τραπέζι σου επιλογές όπως το εξαιρετικό συκώτι γάλακτος (με καραμελωμένα κρεμμύδια που συνοδεύεται ρύζι basmati με αμύγδαλα & μαλλιά αγγέλου) καθώς και η χορταστική σταβλίσια μπριζόλα (που συνοδεύεται από πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνα & πατάτες baby).

Και για το τέλος, τα top σουφλέ σοκολάτας και cheesecake διατηρούν τη δική τους μοναδική θέση στο μενού του μαγαζιού, αλλά κυρίως στην καρδιά και το… στομάχι κάθε επισκέπτη!

Όσο για το ποτό, δε θέλουμε να ανησυχείς. Εκτός από τις πιο συνηθισμένες επιλογές, όπως μπύρα, κρασί, τσίπουρο,.. , το bar στην ταράτσα του ΧΗ.ΜΑ. προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε δροσιστικά και ευφάνταστα κοκτέιλ, ενώ διαθέτει και μια ενημερωμένη λίστα εκλεκτών κρασιών, ιδανικών για να συνοδεύσεις το γεύμα σου!

Περισσότερες πληροφορίες…

DENIZ MEZE

«Deniz» στα τούρκικα σημαίνει θάλασσα. Deniz Meze μάλλον σημαίνει το ιδανικό «πάντρεμα» θαλασσινών και πολίτικων μεζέδων σε ένα και μόνο χώρο, που αναδύει αύρα… Βοσπόρου!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τότε που η οικογένεια Νικολαΐδη, και συγκεκριμένα τα δύο αδέρφια, ο Βαγγέλης και ο Αλέκος Νικολαΐδης, «έτρεχε» το εστιατόριο Deniz Park στο Νεοχώρι του Βοσπόρου. Ένα εστιατόριο που, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε όχι μόνο να κατακτήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων αλλά και να γίνει μία από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της Κωνσταντινούπολης!

Χρόνια αργότερα, ο γιος του Βαγγέλη, Τάσος Νικολαΐδης, θέλοντας να ξαναζωντανέψει και να τιμήσει το εστιατόριο που είχαν οι γονείς του στην Πόλη, άνοιξε το Deniz Meze της Αθήνας, στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου (Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 11).

Ρίχνοντας μια ματιά στο πλούσιο μενού του μαγαζιού, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν, φυσικά, τα φρέσκα θαλασσινά, τα ψαρικά και οι ανάλογοι μεζέδες, θα ανακαλύψεις πιάτα απλά, κλασικά αλλά πάντοτε αυθεντικά, που αναδύουν ανατολίτικο άρωμα και σε παραπέμπουν κατευθείαν στην κουζίνα της Πόλης.

Το Deniz Meze, ωστόσο, δεν σταματά εδώ, αφού έχει φροντίσει να σου προσφέρει επιλογές που κυμαίνονται από κρύα και ζεστά ορεκτικά, πολίτικα μεζεδάκια, θαλασσινά και σαλάτες… μέχρι και κρεατικά! Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη δροσερή πολίτικη σαλάτα Deniz (με μαρούλι, ντοματίνια, καλαμάρι βρασμένο. πιπεριές πράσινες & καλαμπόκι), που είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις τα ολόφρεσκα θαλασσινά σου, αλλά και την εξαιρετική, ελαφριά και χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, χωρίς κρεμμύδι. Από τα κυρίως, εμείς τιμήσαμε δεόντως -και σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα- το ριζότο διαφόρων θαλασσινών, ενώ το στο πολίτικο κεμπαπ θα δεις την πολίτικη παράδοση, τον χαρακτήρα και τη μοναδική νοστιμιά να συνυπάρχουν σε ένα και μόνο πιάτο.

Το γεύμα σου δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να δοκιμάσεις τον top πολίτικο μπακλαβά, με ψιλό φύλλο και φυστίκι!

Εδώ, η αδιαμφισβήτητη ποιότητα, το όμορφο και φιλικό περιβάλλον και το άψογο σέρβις συμπληρώνουν μία αξέχαστη εμπειρία που λίγες φορές στη ζωή σου μπορείς να ζήσεις.

Έξτρα tip: Δεν είναι λίγες οι φορές που το Deniz Meze πραγματοποιεί βραδιές ζωντανής μουσικής με τραγούδια από την Πόλη, γι’ αυτό φρόντισε να ενημερώνεσαι τακτικά. Πίστεψε μας, δε «λέει» να το χάσεις!

Περισσότερες πληροφορίες…

Κι αν και φάγαμε τον κόσμο (και τα μεζεδοπωλεία) για να βρούμε τα καλύτερα και πιο νόστιμα στέκια για τον ουρανίσκο σου και όχι μόνο, θα πρέπει να γνωρίζεις πως τα Νότια Προάστια δεν ξεμένουν ποτέ!
Στο Part II, η λίστα των απόλυτων μεζεδο- top της περιοχής γεμίζει με ακόμα περισσότερες διευθύνσεις που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς και είμαστε βέβαιοι ότι θα κατακτήσουν πολύ σύντομα μια ξεχωριστή θέση και στη δική σου καρδιά!
Γι’ αυτό…

#Staytuned