Το αλάτι βρίσκεται παντού, τόσο στην κουζίνα σου όσο και στα έτοιμα προϊόντα που καταναλώνεις καθημερινά, ακόμη κι αν αυτά δεν σου φαίνονται καν αλμυρά!

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες υγείας συστήνουν διαρκώς ν’ αποφεύγεται η κατάχρησή του, μιας και η υπερκατανάλωση αλατιού έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς, των νεφρών και αρκετών ακόμα οργάνων του ανθρώπου.

Η λύση είναι μία: Παν μέτρον άριστον!

Και μπορεί η μέτρηση της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, πίστεψε μας όμως, αξίζει τον κόπο.

Για το σκοπό αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς τρόπους, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να πετύχεις σημαντική μείωση αλατιού στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, για να κάνεις ένα ανεκτίμητο δώρο στην υγεία σου!

1. Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων

Πρώτο βήμα για σένα, που είμαστε πεπεισμένοι ότι είσαι υπεύθυνος καταναλωτής, είναι να ελέγχεις την ετικέτα κάθε τροφίμου πριν το βάλεις στο καλάθι σου. Διαβάζοντας αυτές τις διατροφικές πληροφορίες, θα είσαι σε θέση να συγκρίνεις τα επίπεδα αλατιού των προϊόντων και να προτιμήσεις τις εκδοχές των αγαπημένων σου τροφών με το χαμηλότερο νάτριο (έτσι αναγράφεται).

Τα καλά νέα είναι ότι οι γευστικές απολήξεις σου θα προσαρμοστούν γρήγορα. Χρειάζονται το πολύ τρεις βδομάδες για να συνηθίσεις το λιγότερο αλάτι!

Ε, τι είναι τρεις βδομάδες;

2. Φρέσκα και όχι συσκευασμένα τρόφιμα

Το αλάτι είναι ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων, το οποίο προστίθεται κατά κόρον στα επεξεργασμένα- τυποποιημένα τρόφιμα για την παράταση της ζωής τους. Όπως είναι λογικό, το τρόφιμα αυτά που στην πλειοψηφία τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν καλό να αποφεύγονται και αντί αυτών να επιλέγεις φρέσκα προϊόντα.

Για παράδειγμα, αντί για επεξεργασμένο κρέας προτίμησε φρέσκο ή αντί για κέτσαπ την φρέσκια ντομάτα και πάει λέγοντας…

3. Μπαχαρικά & άλλα καρυκεύματα

Για πολλούς, αλάτι = νοστιμιά. Και ισχύει. Το θέμα όμως είναι ότι δεν είναι μόνο το αλάτι υπεύθυνο για τη νόστιμη γεύση ενός φαγητού. Κάτι που θα το διαπιστώσεις και μόνος σου αν δοκιμάσεις να το αντικαταστήσεις με μυρωδικά ή μπαχαρικά από μια ευρεία γκάμα επιλογών, όπως για παράδειγμα: μοσχοκάρυδο, θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, τζίντζερ, δυόσμο, κ.α.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο περιορίζεις την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, αλλά λαμβάνεις και όλα τα αντιοξειδωτικά (και όχι μόνο!) οφέλη των μπαχαρικών.

4. Φρούτα & λαχανικά

Για τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών στον ανθρώπινο οργανισμό, έχεις ακούσει πολλάκις. Αυτό που ίσως όμως δεν έχεις ακούσει – και είναι εξαιρετικά σημαντικό – είναι πως πρόκειται για τροφές που εκτός από νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά περιέχουν και κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.

5. Αλάτι & μαγείρεμα

Σε περίπτωση που είσαι ο σεφ του σπιτιού, το τελευταίο και πολύ σημαντικό μας tip είναι αποκλειστικά για σένα. Μόλις φτάσεις στο τέλος του μαγειρέματος, πρόσθεσε λιγότερο αλάτι από αυτό που σου λέει η συνταγή, ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, τόσο αλάτι όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι τελείως άνοστο το φαγητό σου.

Να θυμάσαι ότι τροφές όπως το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν με ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι.

Μήπως τελικά η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο φανταζόσουν;