Breaking News! Και μάλιστα αρκετά αισιόδοξα, διότι, ίσως να έχεις παρατηρήσει και εσύ ότι ο τρόπος ζωής μας τείνει να γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο οικολογικός. Πράγματι, όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο ενδιαφερόμαστε για την υγεία του πλανήτη μας και ξεκινάμε, με επιμονή και προσπάθεια, να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του και πολλές φορές ακόμη και να αναρωτιόμαστε:

«Με ποιo τρόπο άραγε θα μπορούσαν οι καθημερινές μου πράξεις να αφήνουν από ελάχιστο έως και μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον;».

Ένα ερώτημα που φυσικά και δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς. Μπορούν όμως οι κορυφαίοι 5 αγαπημένοι μας ελληνικοί, αλλά και ξένοι instagram λογαριασμοί, διακεκριμένοι για τις οικολογικές επιλογές που προτείνουν. Και όχι μόνο! Με τον δικό τους, φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο προωθούν θετικές συνήθειες, προβάλλουν καλύτερες μεθόδους βιωσιμότητας και βοηθούν ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων να κάνει την αλλαγή προς μια οικολογική καθημερινότητα, προσφέροντας απλόχερα μια ανάσα ζωής στον πλανήτη.

Για να τους γνωρίσουμε..

1. Alexandra Diona (@ashinyday)

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο εύστοχα ονόματα της ελληνικής ινσταγκραμικής κοινότητας. Ο λογαριασμός της ταλαντούχας και λαμπερής Αλεξάνδρας Διονά, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι έχει διττό ρόλο: πρώτον να «φωτίσει» τη μέρα μας με όση περισσότερη αισιοδοξία μπορεί και δεύτερον, μέσω των καλαίσθητων φωτογραφιών της, να μας εμπνεύσει να κάνουμε (ή μάλλον να δημιουργήσουμε) τη διαφορά! Τόσο στο account της (@ashinyday) όσο και στην ιστοσελίδα της ανακαλύπτουμε ιδέες για DIY κατασκευές από επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα και φυσικά υλικά, όπως για παράδειγμα με ποιον τρόπο μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου κερομάντηλα τροφίμων ή πώς να βάψεις με αβοκάντο, και πολλά ακόμα μοναδικά concepts και φυσικά tips, που μας βοηθούν να κάνουμε το πρώτο μας βήμα προς μία οικολογική καθημερινότητα.

2. Madeleine Olivia (@madeleineolivia)

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η στιλάτη Madeleine Olivia, η οποία φαίνεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι πως δε χρειαζόμαστε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι,  είναι η βασίλισσα της μινιμαλιστικής ζωής. Στον- άψογο αισθητικά- λογαριασμό της (@madeleineolivia) βρίσκουμε πολλές συνταγές μαγειρικής, απαλλαγμένες από ζωϊκές πρωτεΐνες, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για να μειώσουμε, όσο και όπως μας είναι εφικτό, το αρνητικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Και γι’ αυτό δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε που μας δίνει απλόχερα την επιλογή ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και την ώθηση να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι!

3. Jessica Clifton (@impactforgood)

Jessica Clifton ή αλλιώς μία φανατική υποστηρίκτρια της γης. Το προφίλ της (@impactforgood) αποτελεί την ιδανική έμπνευση για μια πιο οικολογική ζωή, με έμφαση στην αλλαγή συνηθειών που αφορούν τον τρόπο που κάνουμε τις αγορές μας, είτε με προσιτές εναλλακτικές λύσεις σε κορυφαίες μάρκες είτε με συμβουλές για μικρές, εύκολες νίκες στη μάχη κατά της υπερκατανάλωσης. Η Jessica είναι «εδώ» για να υποστηρίξει την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων για τη μείωση των απόβλητων, να χαράξει το δρόμο για μια «ηθική» μόδα με οικολογικά προϊόντα αλλά ακόμα και για να μας προτείνει βιβλία που θα μας εμπνεύσουν και θα μας διδάξουν και κάτι «διαφορετικό».

4. Kathryn Kellogg (@going.zero.waste)

Η Kathryn Kellogg είναι σε θέση να γνωρίζει καλά ότι η υγεία και η ευεξία του εαυτού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία και την ευεξία του πλανήτη μας και ότι, όπως και εκείνη, έτσι και εμείς μπορούμε (αρκεί να το θέλουμε) να ανατρέψουμε τα πάντα! Η διατροφή και το περιβάλλον είναι δύο έννοες κυρίαρχες στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram (@going.zero.waste) και με αφετηρία αυτές μοιράζεται μαζί μας περιβαλλοντικά νέα και βιώσιμες πρακτικές, που μας εισάγουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ακολουθώντας την μπορούμε να ενημερωθούμε καλύτερα για θέματα σπατάλης τροφίμων και πλαστικού, τρόπους μείωσης των απορριμμάτων και ποικίλων ακόμα ιδεών για τη εξέλιξη τη δική μας και το περιβάλλοντός μας.

5. Sapontina (@sapontina.gr)

Όπως ξεκινήσαμε έτσι και θα κλείσουμε με ακόμη ένα ελληνικό instagram account που εκτός από λογαριασμός, η Sapontina είναι και το 1ο zero waste e-shop που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αφιερωμένο στην εύρεση των καλύτερων, μη-τοξικών και ηθικά παραγόμενων προϊόντων, για έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς πλαστικό και λιγότερα απορρίμματα. Με λίγα λόγια, μπορεί να γίνει το βασικό σου «εργαλείο» προκειμένου να μάθεις να ζεις επιβαρύνοντας το περιβάλλον όλο και λιγότερο,  χωρίς ταυτόχρονα να περιορίζεις τις ανέσεις σου. Για περισσότερες εναλλακτικές και οικολογικές ιδέες μπορείς να επισκεφτείς το προφίλ του e-shop Sapontina και να «ξεχάσεις» τον τρόπο με τον οποίο έκανες τις αγορές σου μέχρι τώρα.