Αν κάθε φορά που πας τον σκύλο σου βόλτα νιώθεις ότι πας για επικίνδυνες αποστολές, ε τότε μάλλον κάτι πάει λάθος! Γι’ αυτό λέμε πως καλό θα ήταν η εκπαίδευση να ξεκινάει απ’ όταν είναι κουτάβι, ώστε να μπουν τα όρια.

Όμως, ακόμα κι αν ο σκύλος σου έχει μεγαλώσει και δεν το έχει μάθει, ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ! Ανεξάρτητα από τη ράτσα ή το μέγεθος του, η σωστή βόλτα ξεκινάει από σένα και μπορείς ακόμα να κάνεις ορισμένες απλές κινήσεις, για να την πετύχεις.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μην τον ενθουσιάζεις

Αν ξέρεις ότι ο σκύλος σου δεν είναι και τόσο συνεργάσιμος, μην τον ενθουσιάσεις απευθείας λέγοντάς του ότι θα πάτε βόλτα, γιατί αυτό τον αναστατώνει περισσότερο. Μην του φορέσεις το λουρί μέχρι να τον δεις απόλυτα ήρεμο και όταν το κάνεις, βάλτο σιωπηλά!

2. Ξεκίνα από το σπίτι

Αντί να τον πας αμέσως βόλτα, ξεκίνα να κάνεις 2-3 φορές τον γύρο του σπιτιού μαζί του (με αλλαγές κατευθύνσεων ή και επιβραβεύσεις όταν σε ακολουθεί) ή έστω παίξε ένα πολύ ενεργητικό παιχνίδι με το σκύλο σου. Με αυτό τον τρόπο θα είναι κουρασμένος πριν ακόμη βγει από το σπίτι. Και όταν πια θα σε ακολουθεί χωρίς να τεντώνει καθόλου το λουρί, ξεκινήστε για έξω.

3. Σταμάτα να προχωράς

Όταν καταλάβεις ότι αρχίζει να σε τραβάει, σταμάτα απευθείας τη βόλτα σας και περίμενε μέχρι να επιστρέψει δίπλα σου, πριν ξεκινήσεις πάλι να περπατάς. Όσες φορές και αν χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία, στο τέλος θα καταλάβει ότι όσο τραβάει εσύ αρνείσαι να προχωρήσετε στην βόλτα σας.

Δοκίμασε, ακόμα, να του αλλάξεις εξ ολοκλήρου πορεία. Αυτή η απότομη αλλαγή, θα αποπροσανατολίσει το σκύλο, θα του στερήσει το πολυπόθητο σημείο τερματισμού και θα του δείξει ότι εφόσον τραβάει, γυρνάτε πάλι πίσω σπίτι.

4. Να έχεις αυτοπεποίθηση

Μην ξεχνάς, ΕΣΥ είσαι ο οδηγός! Και εκτός από οδηγός είσαι και ένας χαλαρός, καθόλου «σφιγμένος» και με αυτοπεποίθηση τύπος. Και αν δεν είσαι, θα γίνεις! Αφού μόνο με τέτοιο ύφος θα σε εμπιστευτεί ο σκύλος σου και θα χαλαρώσει τόσο ώστε να σου δώσει τα ινία. Περιόρισε λοιπόν τους εκνευρισμούς (όσο μπορείς!), γιατί όσο εκνευρίζεσαι τόσο πέφτει η αυτοπεποίθησή σου και ίσως ο φίλος σου να προσπαθήσει να το “εκμεταλλευτεί”. Να θυμάσαι ότι διαισθάνεται τα πάντα όσο αφορά την ψυχοσύνθεσή σου.

5. Δώστου λιχουδιές

Η πάντοτε αλάνθαστη μέθοδος… “δωροδοκία” με λιχουδιές! Κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας πρέπει οπωσδήποτε να τις έχεις μαζί σου ως τρόπο να τον δελεάσεις να περπατάει κοντά σου ή να τον επιβραβεύεις όταν το πράττει. Ο στόχος είναι να μάθει ότι το να περπατάει δίπλα σου όπως θέλεις, είναι ο μόνος τρόπος να απολαύσει ένα τόσο λαχταριστό σνακ.

Ας είμαστε ειλικρινείς! Μπορεί τώρα να νομίζεις ότι θα τα βρεις σκούρα, αλλά επειδή πλέον γνωρίζεις πόσο σημαντικές είναι οι καθημερινές βόλτες στην ζωή του σκύλου σου, κάνε μια προσπάθεια να τον βοηθήσεις να καταλάβει πώς θέλεις να προχωράει, κάνοντας παράλληλα και τη δική σου ζωή πιο εύκολη και ευχάριστη!

Και φυσικά, εάν το τράβηγμα είναι τόσο έντονο που δυσκολεύεσαι να τον πας βόλτα, μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.