Σπίτι
Οι top 5 λόγοι για να μην παραλείπεις τη συντήρηση του κλιματιστικού σου
Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να αμελούμε κάποιες “δουλειές” ρουτίνας… μέχρι να είναι αργά… Όπως για παράδειγμα όταν χρειάζεται να κάνουμε συντήρηση στο κλιματιστικό μας!
Και όταν λέμε συντήρηση δεν εννοούμε τον απλό καθαρισμό, που ενδεχομένως κάνεις και μόνος σου, αλλά την ολοκληρωμένη συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο, που γίνεται συνήθως 1-2 φορές το χρόνο (πριν και μετά τις περιόδους έντονης χρήσης του), με στόχο να λειτουργήσει η συσκευή αποτελεσματικά και να «αντέξει» στο χρόνο.
Και τα οφέλη;
Είναι σίγουρα περισσότερα από όσα πίστευες και θα σε κάνουν να καταλάβεις πως διατηρώντας το κλιματιστικό σου σε καλή κατάσταση μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!
1. Αύξηση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού

Όπως και κάθε συσκευή, έτσι και το κλιματιστικό σου έχει ανάγκη από μία τακτική και σχολαστική συντήρηση, η οποία περιοδικά θα συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του, κοινώς θα το καταστήσει ικανό να αντέξει περισσότερο στη φθορά του χρόνου.
Σκέψου ότι μια μονάδα air condition, που τυπικά θα πρέπει να αντικατασταθεί σε 10 χρόνια, με τη σωστή συντήρηση θα μπορεί να λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα λιγότερο άγχος. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια δηλαδή!
2. Βελτίωση τής ποιότητας του αέρα & των συνθηκών μέσα στο χώρo

Η συσκευή σου είναι υπεύθυνη για τον αέρα που αναπνέεις. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως όταν αμελείς να τη συντηρήσεις ευνοείται η ανάπτυξη σκόνης, μικροβίων, βλαβερών μικροοργανισμών και ιών και μπορεί να αποδειχθεί άκρως επιβαρυντική για την υγεία σου (πρόκληση αλλεργιών, βήχα, δύσπνοιας, κλπ.).
Από την άλλη, αν ένας επαγγελματίας, με γνώση και κατάρτιση, καθαρίσει τα φίλτρα του κλιματιστικού από τη βρωμιά θα επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα αέρα, υγιεινό περιβάλλον χωρίς δυσοσμία, αλλά και προφύλαξη από βλαβερές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Ε, δε το λες και δίλημμα…
3. Εξοικονόμηση ενέργειας & χρημάτων

Ένα βρώμικο και σκονισμένο φίλτρο κλιματιστικού σημαίνει αυτόματα κατανάλωση περισσότερης ενέργειας και κατ’ επέκταση… επιβάρυνση στο «πορτοφόλι» σου! Αυτό συμβαίνει διότι η συσκευή εμποδίζει τη διέλευση καθαρού αέρα στο χώρο, καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία και, ως αποτέλεσμα, καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Εκτός δηλαδή από την αύξηση της ζωής του και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας λειτουργίας του, τώρα με τη συντήρηση του κλιματιστικού αποκτάς και τρίτο πλεονέκτημα, την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους (άρα και των μηνιαίων σου εξόδων)! Σημαντικό, έτσι δεν είναι;
4. Μέγιστη απόδοση

Η αναποτελεσματικότητα ενός air condition μπορεί να προκύψει είτε από τη σκόνη και τη βρωμιά του αέρα που έχει συλλέξει, είτε από τη φυσιολογική μείωση της αποδοτικότητας της μονάδας, εάν έχει περάσει αρκετός καιρός.
Με την επαρκή συντήρηση του θα εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος (οι οποίες και θα σου κοστίσουν ακριβότερα όταν θα χρειαστεί να επισκευαστούν) και φυσικά, όταν η απόδοση του κλιματισμού είναι στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, η θερμοκρασία που έχει οριστεί επιτυγχάνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με όταν το σύστημα υπολειτουργεί.
5. Μείωση του θορύβου λειτουργίας

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα σωστά εγκατεστημένο κλιματιστικό δεν θα πρέπει να παράγει καθόλου θόρυβο, εκτός ίσως από το θρόισμα του αέρα στην εσωτερική και την εξωτερική μονάδα.
Οποιοσδήποτε άλλος ήχος θα πρέπει να σε προβληματίσει, γιατί συνήθως αποτελεί ένδειξη κακής λειτουργίας του ή-ακόμα χειρότερα-προάγγελο μεγαλύτερων κακών, που φτάνουν μέχρι και στην καταστροφή του. Αν λοιπόν θέλεις να απαλλαγείς μια και καλή από αυτούς τους ανεπιθύμητους και ενοχλητικούς θορύβους, μάλλον ήδη ξέρεις τι πρέπει να κάνεις…
Για την επερχόμενη (ελπίζουμε) συντήρηση του κλιματιστικού σου, μην διστάσεις να αναζητήσεις εξειδικευμένους ψυκτικούς, οι οποίοι έρχονται στον χώρο σου. Ένας έμπειρος τεχνικός και γνώστης του αντικειμένου, θα μπορέσει να σε κατατοπίσει πλήρως, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες, να σου εξοικονομήσει χρήματα και, το κυριότερο, να σε γλιτώσει από πιθανές βλάβες που θα είχες αν προσπαθούσες να το συντηρήσεις μόνος σου.