Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι «το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Μετά από χρόνια, αποδείχτηκε ότι ο φιλόσοφος είχε απόλυτο δίκιο.

Έτσι, οι επιστήμονες σήμερα προσπαθούν να ανακαλύψουν στη φύση τις τροφές που μπορεί να συνεισφέρουν, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Ας ξεκινήσουμε από το ταπεινό σκόρδο που ανήκει στην πραγματικότητα στις υπερ-τροφές, καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό γιατροσόφι για τα σπυράκια, καθώς η αλλισίνη έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που τα προκαλούν. Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ ενισχύει τις σωματικές μας αντοχές και περιορίζει την κόπωση έπειτα από την άσκηση.

Πολλά έχουμε επίσης ακούσει και διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν στον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα υπάρχουν ευρήματα από περιορισμένες μελέτες που έχουν δείξει τη θετική επίδραση που έχει η τροφή αυτή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Κυρίως όσον αφορά τη φλεγμονή, δηλαδή την αιτία που προκαλεί τη βλάβη. Θετικές ενδείξεις φαίνεται να υπάρχουν επίσης και στη δράση του κρόκου σε άτομα με ήπιας μορφής Αλτσχάιμερ.

Τέλος το μέλι προάγει την επούλωση πληγών και έχει σημαντική αντι-μικροβιακή δράση ενάντια σε μύκητες, ιούς και περίπου 60 είδη μικροβίων. Αυτές οι ιδιότητες του μελιού πιθανόν να οφείλονται μεταξύ άλλων στο χαμηλό pH του και στη δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει. Επίσης, το μέλι δημιουργεί ένα είδος κλειστού επιδέσμου που προφυλάσσει την πληγή, έχοντας με αυτόν τον τρόπο δοκιμαστεί σε διάφορα είδη ελκών με καλά αποτελέσματα, αλλά και σε περιπτώσεις άφθας, ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις ακμής.

Έχει αναφερθεί ακόμα ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των ουλών. Το μέλι επιδρά θετικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την παραγωγή ελευθέρων ριζών, χάρη στα φλαβονοειδή του. Συνεπώς, έχει αντιοξειδωτική δράση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του δέρματος.

Επομένως, οι παραπάνω τροφές χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές επειδή περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Σας προτείνουμε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Ευχαριστούμε πολύ το Yoleni’s Greek Gastronomy Center για το άρθρο!