Ομορφιά & Ευεξία
Οι top 5 λόγοι τριχόπτωσης και συμβουλές αντιμετώπισης
Όλοι κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ότι “μαδάμε”λίγο περισσότερο και γεννιούνται διάφορα ερωτήματα…
Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι φυσιολογικό να πέφτουν 50-100 τρίχες καθημερινά, αφού η τρίχα έχει 3 φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και μεγαλώνει ξανά και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
Στην περίπτωση όμως που πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες/ημέρα, με ακανόνιστη πτώση και εποχική διακύμανση και παρατηρούμε ότι δεν επανεμφανίζονται, αυτού του είδους η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται ως παθολογική. Συνήθως, έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών, η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.
Τα είδη της τριχόπτωσης:
Ακούσια: Η φυσιολογική τριχόπτωση μαλλιών που οφείλεται στην γήρανση και ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται με αποτέλεσμα να οδηγεί σε σταδιακή αραίωση.
Ανδρογενετική: Οφείλεται σε γενετική προδιάθεση και η συγκεκριμένη μορφή εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μετά τα 40 και πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Παρατηρείται αραίωση σε όλο το τριχωτό και ειδικά στην κορυφή του κεφαλιού.
Γυροειδής αλωπεκία: Εμφανίζεται όταν το συγκεκριμένο ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα στα τριχοθυλάκια, από τα οποία ξεκινά και η ανάπτυξη των τριχών. Συνήθως, η βλάβη στο θυλάκιο δεν είναι μόνιμη και τα αίτια μέχρι στιγμής είναι άγνωστα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 20, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας. Οι γυναίκες και οι άνδρες προσβάλλονται εξίσου το ίδιο.
Διάχυτη: Λόγω των αλλαγών στον κύκλο ζωής της τρίχας (ταυτόχρονη τελογενή φάση) παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Πρόκειται για μια μορφή παροδικής τριχόπτωσης η οποία εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός υπόκειται σε ακραίες αλλαγές, όπως: έλλειψη βιταμινών και σιδήρου έλλειψη σιδήρου, δίαιτα, εγκυμοσύνη, ασθένειες, ειδικές θεραπείες, μεγάλες εγχειρήσεις κ.α.. Τις περισσότερες φορές διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά ενδέχεται μετά τη τρίχα να λεπτύνει.
Ουλωτική: Η μορφή αυτή είναι πιο σπάνια και μόνιμη. Πέφτουν τα μαλλιά λόγω ολικής καταστροφής του θύλακα της τρίχας και δημιουργούνται ουλές. Συνήθως οφείλεται σε δερματικές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ακμή, θυλακίτιδα, κ.α., αλλά και από ασθένειες όπως είναι ο λύκος.
Τι λένε τα νούμερα…
Η τριχόπτωση “χτυπά” και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα:
Άνδρες:
-Το 25% ~ πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και αρχίζουν να χάνουν μαλλιά, πριν την ηλικία των 20.
-Το 65% ~ εμφανίζει κάποιο είδος τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 35 ετών περίπου.
-Το 85%~ παρουσιάζει έως την ηλικία των 50 ετών εμφανή αραίωση.
Γυναίκες:
Η τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών επηρεάζουν περίπου 1 στις 4 γυναίκες και το 95% αυτών πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα τριχόπτωσης είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με διάφορες έρευνες διαπιστώθηκε ότι το 24% των γυναικών αισθάνονται ότι η απώλεια μαλλιών ισοδυναμεί με την απώλεια ενός άκρου. Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βαθιά επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή του.
Ποιοι είναι οι 5 σημαντικότεροι λόγοι τριχόπτωσης και τι μπορείς να κάνεις;
1. Κληρονομικότητα και ορμόνες
Τα κυριότερα αίτια απώλειας των μαλλιών είναι οι ορμονικές διαταραχές (υπέρ ή υπό-παραγωγή ορμονών στους ενδοκρινείς αδένες, όπως υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμό, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την ενδοκρινοπάθεια των επινεφριδίων, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση κ.α.). και η γενετική προδιάθεση, την λεγόμενη ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι μη αναστρέψιμη.
Επηρεάζει ως και το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών. Όπως προδίδει και το όνομα της, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης συνδέεται με ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), με τις επιδράσεις τους στα μαλλιά να παίζουν σημαντικό ρόλο στη γένεση του προβλήματος. Και οι γυναίκες έχουν αυτές τις ορμόνες αλλά συνήθως σε χαμηλότερα επίπεδα.
Αντιμετώπιση:
- Ειδικές θεραπείες με φάρμακα, όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη κ.α.
- Θεραπεία με αντι-ανδρογόνα που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τής ανδρογενετικής αλωπεκίας.
- Μεταμόσχευση μαλλιών.
SOS: Φυσικά, όλα τα παραπάνω απαιτούν την επίσκεψη σε εξειδικευμένο ειδικό για να σε συμβουλέψει και να σε κατευθύνει κατάλληλα ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος προκειμένου να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία.
2. Ταλαιπωρία των μαλλιών
H υπερβολική χρήση προϊόντων και styling μαλλιών (βαφές, ανταύγειες, περμανάντ, σαμπουάν, χτενίσματα κ.α.) μπορούν να δημιουργήσουν ξηρότητα στην τρίχα, να τη «στεγνώσουν» από τα φυσικά της έλαια που τη διατηρούν υγιή και σε βάθος χρόνου να γίνουν αιτία απώλειας ή αραίωσής τους.
Αντιμετώπιση: Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμάσαι ότι η φροντίδα και η περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής δεν «απαιτεί» ούτε να ξοδεύεις πολλά για να «στρώσει» το μαλλί, αλλά ούτε και να επιλέγεις με βάση τις προσφορές των προϊόντων, χωρίς να κοιτάς τα συστατικά τους και την ασφαλή χρήση τους.
Επίσης, το στέγνωμα των μαλλιών παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για να αποφύγεις τις απώλειες. Το να τρίβεις μανιασμένα το κρανίο σου, νομίζοντας ότι έτσι θα τα στεγνώσεις καλύτερα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τα «τραυματίσει» και να τα φθείρει.
Ακόμη, το στέγνωμα με πιστολάκι μπορεί να αποτελεί μια γρήγορη και εύκολη λύση αλλά παν μέτρον άριστο αφού ξεραίνει τους αδένες της τρίχας γρήγορα κι αυτοί με τη σειρά τους αποδυναμώνονται.
Ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσεις τα μαλλιά σου με τις ελάχιστες απώλειες είναι να τα σκουπίσεις απαλά με μια πετσέτα, αφήνοντας λίγη υγρασία γύρω από τις ρίζες.
Η τακτική είναι μία λοιπόν… «Less is more»!
3. Άγχος, στρες και κακός ύπνος
Μήπως η φράση «έντονο στρες» αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την τωρινή περίοδο της ζωής σου; Και όταν λέμε στρες δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνο που σχετίζεται με τους εντατικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και σε εκείνο του φόβου της τριχόπτωσης.
Αν δεν χαλαρώσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δώσεις στο άγχος ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και όλοι ξέρουμε πόσο κακό μπορεί να αποδειχθεί αυτό τόσο για τα μαλλιά, όσο και για την υγεία σου εν γένει. Ακόμη, πολλές φορές το άγχος και το στρες συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου που -εκτός από όλα τα σημαντικά προβλήματα που προκαλούν στον οργανισμό- παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια των μαλλιών.
Αντιμετώπιση: Ο καλός ύπνος βοηθά στην συντήρηση αλλά και θρέψη του τριχωτού της κεφαλής σου εκ των έσω!
Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ήρθε η ώρα να σταματήσεις να καταριέσαι συνεχώς το DNA σου, ν’ αφήσεις πίσω σου το στάδιο της άρνησης και να αντιμετωπίσεις δυναμικά το πρόβλημα αρχίζοντας να βλέπεις τη ζωή διαφορετικά. Υπάρχουν αξιόλογοι ειδικοί που μπορείς να απευθυνθείς για να σε βοηθήσουν ουσιαστικά!
4. Κακή διατροφή
Η υγεία των μαλλιών (ή μάλλον η απουσία αυτής) αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στο θέμα «διατροφή». Οι εξαντλητικές δίαιτες, η μεγάλη ή απότομη απώλεια κιλών και ειδικότερα η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ψευδαργύρου αποτελούν τους κύριους ενόχους της τριχόπτωσης.
Όταν δεν είσαι εσύ ο ίδιος γερός και δυνατός, πως απαιτείς από τα μαλλιά σου να είναι;
Αντιμετώπιση: Εστίασε στην σωστή και ισορροπημένη διατροφή, στην λήψη των στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να είναι υγιής και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Η καλή υγεία ξεκινά από μέσα…
5. Ασθένειες και φαρμακευτικές αγωγές
Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, οι δερματοπάθειες, ο διαβήτης, καθώς και οι ειδικές θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία, θεραπεία με αντινεοπλασματικά, αντιεπιληπτικά, ρετινοειδή κ.α.) μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Η τριχόπτωση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι παροδική και μετά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου ή τη θεραπεία της πάθησης, η τριχοφυΐα να αποκατασταθεί.
Επίσης, η Γυροειδής αλωπεκία, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί τριχόπτωση και επηρεάζει σχεδόν το 2% τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί αυτόματα μετά από λίγους μήνες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που η γυροειδής αλωπεκία δεν υποχωρεί, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται, και απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της.
Η συμβουλή μας είναι, από την στιγμή που έχεις παρατηρήσει σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίζεις προβλήματα τριχόπτωσης, να προσπαθήσεις να ελαττώσεις τις βλαβερές συνήθειες που αναφέραμε παραπάνω και να ακολουθήσεις ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς επίσης και να απευθυνθείς στον κατάλληλο ειδικό που θα σε ενημερώσει για την σωστή θεραπεία για σένα.