Ρόφημα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, ρυζιού, κάνναβης, βρώμης, φουντουκιού, κάσιους και πάει λέγοντας.

Τρόφιμα που λίγα χρόνια πριν δεν θα σου πήγαινε το μυαλό να τις συνδυάσεις με κάποιο ρόφημα (και εδώ που τα λέμε για τους περισσότερους από εμάς). Σήμερα όμως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους απέναντι στα φυτικά προϊόντα που, όπως είναι λογικό, έχουν κατακλύσει τα ράφια κάθε συνοικιακού σουπερμάρκετ και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις!

Αλήθεια αξίζει να τα βάλεις στη διατροφή σου ή έστω να τα δοκιμάσεις! Και για να σε πείσουμε πάμε να δούμε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς λόγους παρακάτω:

1. Υψηλή διατροφική αξία

Εσύ ήξερες ότι το γάλα φουντουκιού βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών; Τα θεραπευτικά οφέλη του φυτικού γάλακτος βέβαια, δεν περιορίζονται σε ένα μόνο είδος.

Πλήθος ευεργετικών συστατικών περιέχονται σε κάθε φυτικό ρόφημα, κάθε γεύσης και μάρκας και αφορούν όλους όσους επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή, που να δρα ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού!

Ένας θησαυρός υγείας δηλαδή, πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα και κυρίως χωρίς το φορτίο ζωικής προέλευσης συστατικών, συχνά επιβαρυντικών για τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά κ.α.).

2. Γεύση

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η γεύση είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Τα συγκεκριμένα ροφήματα ωστόσο, βασισμένα στην ανάμειξη καρπών από φυτά ή σπόρων δημητριακών με νερό, διατίθενται σε μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και διατροφικών απαιτήσεων.

Γάλα καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου, φουντουκιού, ρυζιού, βρώμης και όσα δεν πάει ο νους σου. Εμείς πάντως σου προτείνουμε να δοκιμάσεις όλες τις διαφορετικές γεύσεις, μέχρι να βρεις εκείνο που θα αγαπήσει ο δικός σου ουρανίσκος!

3. Προστασία του περιβάλλοντος

Για πολλούς αυτός είναι ίσως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει κανείς να δοκιμάσει ένα φυτικό ρόφημα και πόσο μάλλον να το εντάξει στην καθημερινότητά του. Και πράγματι, όλες οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φαίνεται να υπερτερούν σημαντικά όσον αφορά το περιβάλλον, σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας γάλακτος και η ανάγκη προστασίας των ζώων από την κακομεταχείριση έχουν ωθήσει πλέον τον καταναλωτή να επιλέγει εκείνα τα προϊόντα που όχι μόνο συμβάλλουν στην δική του υγεία, αλλά και στη σωτηρία του πλανήτη!

4. Εύκολη πρόσβαση

Κάποτε, τα φυτικά ροφήματα (και όλα τα φυτικά προϊόντα), ήταν υπόθεση εξειδικευμένων καταστημάτων με προϊόντα ειδικής διατροφής ή (στην καλύτερη περίπτωση) μιας μικρής γωνιάς πολύ μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Στις μέρες μας, βρίσκονται στα ράφια κάθε ελληνικού σουπερμάρκετ και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές!

Κάτι τέτοιο σαφώς μας διευκολύνει πολύ να εξερευνήσουμε τη μεγάλη ποικιλία γευστικών επιλογών και να καταλήξουμε σε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μας.

5. Νέες συνταγές

Κακά τα ψέματα! Σήμερα, η χρήση των φυτικών προϊόντων και συγκεκριμένα των φυτικών ροφημάτων θεωρείται ευρέως διαδεδομένη στη μαγειρική, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να απολαύσουμε σχεδόν όλα τα αγαπημένα μας φαγητά, ειδικά είμαστε vegan, vegetarian ή απλά νηστεύουμε.

Ένα γαστρονομικό πασπαρτού δηλαδή, για να φτιάξεις ένα σορό γρήγορα, αλλά και θρεπτικά, μικρογεύματα, γλυκά και σνακ, δροσιστικά smoothies και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου!

“Είμαστε ό,τι τρώμε. Και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον και το πεπρωμένο μας.”

Αλέξης Καρέλ, γιατρός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής