Όταν ακούς Μεξικό, τρεις σκέψεις σου έρχονται σίγουρα στο μυαλό: επανάσταση, φιέστα και γεύση! Τα τρία βασικά, δηλαδή, συστατικά της ιδιαίτερης και πληθωρικής μεξικάνικης κουλτούρας. Τώρα γεύση από Μεξικό χωρίς margaritas, το αγαπημένο cocktail των Μεξικανών με βάση την τεκίλα, ε δε γίνεται!

Story of Margarita

Η Margarita έχει τις ρίζες της στην σκοτεινή εποχή της ποτοαπαγόρευσης, κατά την οποία η κατανάλωση αλκοόλ στις ΗΠΑ ήταν απαγορευμένη. Έτσι, τα bar των πόλεων που βρίσκονταν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Μεξικό αναγκάστηκαν να παραλλάξουν ένα δημοφιλές κοκτέιλ, το Daisy, αντικαθιστώντας το brandy με λαθραία μεξικάνικη Τεκίλα.
Έτσι γεννήθηκε η Margarita, η μεξικάνικη εκδοχή του Daisy (=margarita στα ισπανικά)! Στα χρόνια που πέρασαν, η Margarita αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά (και όχι μόνο) κοκτέιλ, σε σημείο που το χαρακτηριστικό ποτήρι στο οποίο σερβίρεται ονομάζεται πλέον «ποτήρι Margarita».

Αν είσαι, λοιπόν, και εσύ fan των μεξικάνικων γεύσεων και των margaritas, παρακάτω σου προτείνουμε τους top 5 συνδυασμούς για να τα απολαύσεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει, ανάλογα με την περίσταση.

1. Guacamole

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στο Μεξικό, η οποία μάλιστα μετρά αρκετά χρόνια πίσω… μέχρι την εποχή των Αζτέκων! Πρόκειται για ένα κρεμώδες ντιπ κι όχι για πιάτο, το οποίο φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτες, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι και σκόρδο. Σερβίρεται συνήθως με τσιπ από tortillas, ενώ χρησιμοποιείται και στις σαλάτες. Ε τώρα, μια frozen margarita δίπλα δεν θα ήταν ό,τι πρέπει;

2. Tacos Al Pastor

Τα Tacos al pastor είναι ψημένες τορτίγιες γεμιστές με ψητό, μαριναρισμένο χοιρινό, ανανά, κρεμμύδι, κόλιαδρο και lime. Το μυστικό κρύβεται στη μαρινάδα του κρέατος που αποτελείται από διαφορετικά chili, χυμό φρούτων, σκόρδο, μπαχαρικά και ζάχαρη. Ψήνεται στα κάρβουνα αποκτώντας τέλεια καραμελωμένη κρούστα και καπνιστό άρωμα, ιδανικός συνδυασμός με μια μαργαρίτα με μπόλικο lime!

3. Pozole

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, αυτή η «προϊστορική» σούπα χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικές θυσίες στα αρχαία χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι απλώς ένα πολύ απολαυστικό πιάτο με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά που φτιάχνεται με πολέντα και πλήθος βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παραδοσιακά σιγοβράζονται για ώρες. Συνήθως θα σου το σερβίρουν αφού το γαρνίρουν με λίγο κρεμμύδι, τσίλι, ραπανάκι και μαρούλι… και προσοχή να μην ξεχάσουν να σου φέρουν την μαργαρίτα σου!

4. Enchiladas

Οι enchiladas έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των… Μάγια, όταν στο Μεξικό έτρωγαν tortillas καλαμποκιού τυλιγμένες με μικρά ψάρια. Στις μέρες μας, οι tortillas γεμίζονται με θαλασσινά, φασόλια, λαχανικά, κρέας, τυρί ή όλα τα παραπάνω μαζί, περιχυμένες με σάλτσα τσίλι και μετατρέπονται σε enchiladas. Πρόκειται για το τέλειο μεξικάνικο πικάντικο πιάτο που στέκεται αγέρωχο δίπλα σε μία Margarita ή διάφορα άλλα κοκτέιλ τεκίλας.

5. Mole

Αυτό το πιάτο με κρέας υπάρχει σε πολλές διαφορετικές βερσιόν, είναι αρκετά δύσκολο στην προετοιμασία του, ενώ περιέχει ένα μείγμα από περισσότερα από 20 συστατικά από τσίλι μέχρι… σοκολάτα (μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα πριν το δοκιμάσεις γιατί στο λέμε θα πέσεις έξω!). Το πιο γνωστό mole είναι μάλλον το «Mole Poblano», με μια ξεθωριασμένη κόκκινη σάλτσα, πολύ κοντινή σε γεύση στη γνωστή μας barbeque sauce. Πιάτο πλούσιο και έντονο, με πικάντικο και μπαχαρένιο χαρακτήρα που φυσικά αναζητά συντροφιά σε μια παραλλαγή μαργαρίτας με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Σου άνοιξε η όρεξη για μεξικάνικο; Δες τα top μέρη για το απολαύσεις εδώ!

VIVA MEXICO!